Na novom gradskom trgu u Ulici Vuka Karadžića u Prijedoru danas je, povodom obilježavanja 100 godina industrijske eksploatacije željezne rude na području ovog grada, otkrivena čelična skulptura “Sintagma”, koja je poklon Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija”.
Tim povodom direktor RŽR “LJubija” Stanko Vujković rekao je da je ovo jedan u nizu naučnih, kulturno-umjetničkih i sportskih sadržaja koji je povodom velikog jubileja organizovan u Prijedoru – gradu rudara.

“Gledajući ovu skulpturu, gosti našeg grada znaće da je rudarstvo aktivnost koja je obilježila njegovu istoriju proteklih 100 godina”, rekao je Vujković.

rudarska-skulptura-u-vk-2Zamjenik gradonačelnika Prijedora Drago Tadić rekao je novinarima da je ova skulptura, rad umjetnika Vladimira Kneževića, poklon RŽR-a “LJubija” i da uljepšava novu Ulicu Vuka Karadžića.

Knežević je rekao da skulptura “Sintagma” predstavlja ne samo stotinu godina rudarstva, već period metalogenetske zone Sansko-unske regije.

“Ona predstavlja damper koji je ovdje prisutan više decenija i koji svojim vibracijama prilikom transporta rude nosi tu frekvenciju u čeliku”, rekao je Knežević.

SRNA