U Srpskoj je obilježen Dan rudara – U Prijedoru je održana svečana akademija povodom 100 godina Rudnika “Ljubija” koji je predsjednik Republike odlikovao Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem za zasluge i doprinos privrednom razvoju Republike.

Otvaranjem specijalističkog centra u Domu zdravlja i puštanjem u rad rekonstruisanog mosta u centru grada, i u Milićima je obilježen Dan rudara.

Svečano je bilo i u Ugljeviku, gdje je Dan rudara bio povod da se u penziju svečno isprati 28 radnika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik. Јedan od njih je i Milan Јovanović koji objašnjava da rudarsku penziju nije bilo lako zaraditi.

” Vrlo teško, vrlo teško, rudarski hljeb je težak ,pogotovo prije kako smo radili ,lošiji su bili uslovi sad je već to bolje”, rekao je penzionisani rudar RiTE Ugljevik Milan Јovanović.

Predsjednik Republike odlikovao je Rudnik Ljubiju Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem za zasluge i doprinos privrednom razvoju Srpske. A uručena su i priznanja za deset najistaknutijih radnika ovog preduzeća.

” Mi smo danas ponosni na orden koji nam je dodijelio predsjednik Milorad Dodik. Mi mu se na tome iskreno zahvaljujemo zato što je to prvi orden od naše RS. I mi mu poručujemo da ovdje u Prijdoru ima rude i da ima rudara za bar još jedan vijek”, istakao je direktor “RŽR Ljubija” Stanko Vujković.

“U ovom mom priznanju i priznanju ostalih kolega nalaze se svi rudari. I znani i neznani i zarobljenici koji su radili, svi su se djelimično ugradili u ovo priznanje”, rekao je dobitnik priznanja Ostoja Marjanović.

Republika Srpske spremna je da radi na unapređenju rudarske proizvodnje, kako u Prijedoru, tako i u cijeloj Republici Srpskoj, rekao je resorni ministar.

“Naša je namjera da izradom strategije eksploatacije rude i mineralnih sirovina u RS da još više uozbiljimo ovo pitanje i posvetimo pažnju budućim generacijama” istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić.

 

Svečanim presjecanjem vrpce u Milićma je otvoren i rekonstruisani most “Sveta Varvara” koji će omogućiti bezbjednost i pješacima i vozačima, a za čiju rekonstrukciju je kompanija izdvojila 140 hiljada maraka.

RTRS