Policijski službenici Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge Sektora kriminalističke policije CЈB Prijedor su na osnovu operativnh informacija o posjedovanju i uzgoju opojnih droga, realizovali akciju “Zora” u sklopu koje su pretresli više lokacija na području Prijedora.

Pretresi su vršeni uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i po naredbi sudije Osnovnog suda u Prijedoru.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste S.R, M.S. i M.M, svi iz Prijedora, a tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti formirani u vidu laboratorije za proizvodnju indijske konoplje (saksije sa podmetačima, sijalice sa postoljima, transformatori za struju), više različitih pakovanja zelene biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, mase 929,91 gram; smeđu praškastu materiju koja asocira na heroin, mase 10,18 grama; bijelu praškastu materiju koja asocira na spid ukupne, mase 52,43 grama.

Pronađeni su i digitalna vaga, automatska puška, dvije puške M48, 33 komada metaka kalibra 7,62 mm, 91 metak kalibra 7,9 mm, tri metka kalibra 9 mm, 23 metka kalibra 7,65 mm, 31 metak kalibra 7,62 mm, više mobilnih telefona, određena količina novca, kao i novčanica od 500 evra za koju postoji sumnja da je krivotvorena.

Zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela: neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i krivotvorenje novca, osumnjičeni S.R, M.S. i M.M. lišeni su slobode, te je nad njima izvršena kriminalistička obrada.

U nastavku akcije “Zora”, kontrolom lica M.G. iz Prijedora, pronađena je i oduzeta zelena biljna materija koja asocira na marihuanu, mase 18,74 grama. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga nad M.G. je izvršena kriminalistička obrada.

Po kompletiranju predmeta, protiv osumnjičenih lica S.R, M.S. i M.G. Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, Podružna kancelarija Prijedor, biće dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo- neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga’. Protiv M.S. ujedno će biti dostavljen izvještaj za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, kao i za M.M, protiv kojeg će i Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj za krivično djelo krivotvorenje novca.

RTRS