Lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je SDS da se uključi u donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, ističući da je riječ o jednoj od ključnih sistemskih stvari za položaj Republike Srpske.

“Nezainteresovanost SDS-a i zaključivanje po sistemu – neće Bošnjaci, nas ne vodi nigdje. Ovo je jedna od ključnih sistemskih stvari za položaj Republike Srpske i treba da bude riješena”, rekao je Dodik Srni, povodom izjave lidera SDS-a Vukote Govedarice da će zakon o Ustavnom sudu BiH, na čijem prijedlogu rade SNSD i HDZ BiH, teško biti usvojen, ukoliko takav zakon ne žele Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, Govedarica očigledno nije upoznat o tome da su sve političke partije, pa i njegova, radile na prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH koji je ponuđen.

Dodik kaže da pokušava da pridobije većinu i da bi bilo dobro kada bi i SDS sa svojim partnerima iz SDA pokušao da razgovara na tu temu.

“Međutim, najčešće od njih čujemo kako to Bošnjaci neće. To podrazumijeva da bi mi sve trebali i da mi sve hoćemo. U svakom slučaju, ako oni nešto neće, onda mi nećemo nešto drugo. Ako je način odlučivanja u BiH da se nešto neće, onda smo došli u jedan ozbiljan problem”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da bi prema tom zakonskom prijedlogu način odlučivanja o izboru sudija što se tiče Republike Srpske ostao isti, dok u Federaciji BiH, zbog njihovih odnosa, ima različitih viđenja u tom pogledu.

“Nas to ne bi trebalo ni da zanima ukoliko se dođe do toga da odu stranci iz suda i da se napravi odlučivanje koje bi uključivalo svakog predstavnika entiteta i konstitutivnog naroda u pozitivnu odluku. Ukoliko nađemo te partnere u FBiH, a mnogo smo stvari usaglasili sa HDZ-om, možemo da se krećemo ka tome”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sasvim je jedna nova situacija ukoliko Srbi i Hrvati predlože zakon, a samo Bošnjaci opstruišu tako nešto.

“Pozivam SDS da se uključi. Ništa nije skriveno. Od početka smo rekli da je osnova zakon koji smo mi usaglasili i u tom pogledu moramo da tražimo način na koji bi to moglo”, rekao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da će moći da komentariše tekst zakona o Ustavnom sudu BiH koji zajedno usaglašavaju SNSD i HDZ BiH, tek kada bude vidio o čemu je riječ, ali da smatra da je došlo vrijeme da strane sudije odu ukoliko BiH želi da bude član EU.

“Sudeći po izjavama lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čoviću, to će biti neki novi tekst zakona koji u ovom momentu ne mogu da komentarišem”, rekao je Govedarica i dodao da Dodik i Čović moraju da znaju da zakon koji uđe u proceduru može biti podržan isključivo po dejtonskom modalitetu, što znači da, ukoliko Bošnjaci ne žele takav zakon, onda “teško da će biti i usvojen”.

Savez za promjene koči sve projekte iz Srpske

Dodik je rekao je da Savez za promjene nije ništa učinio da se Srpska bolje pozicionira i zaustavlja sve projekte iz Srpske, što pokazuje i posljednji primjer Bolnice u Istočnom Sarajevu. Dodik je rekao da su odluke koje donosi Savez za promjene najčešće skrivene, a kada ih objavi tada već bude kasno.

“Mnogo je tih odluka koje su donijeli, a koje ne odgovaraju suštini. Sada pokušavaju sa Bolnicom u Istočnom Sarajevu. Dali su nalog svojim ljudima u raznim strukturama, pa tako i Komisiji za žalbe da zaustave svaki projekat iz Republike Srpske i to čine”, dodao je Dodik.

Dodik je napomenu da je Vlada Srpske za izgradnju Bolnice u Istočnom Sarajevu obezbijedila 55 miliona KM.

“Umjesto da počnemo da gradimo bolnicu u Istočnom Sarajevu i to završimo u rekordnom roku, mi sada imamo probleme zato što je samo neko rekao – sve što dolazi iz Republike Srpske zaustavite”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Savez za promjene tako zaustavio i projekte Međunarodnog monetarnog fonda i sve projekte na koje mogu da utiču, što govori o tome kakva je njihova namjera prema Republici Srpskoj, što ih ni u čemu ne razdvaja od SDA.

Dodik je napomenuo da stranke okupljene oko Saveza za promjene nisu u protekle dvije godine problematizovale nijedno pitanje na nivou BiH, obećavale su, kako kaže, kule i gradove i sve slagale, a pokazale su se neosnovane i njihove tvrdnje o kriminalizaciji rukovodstva Republike Srpske jer za to nije bilo dokaza.

“Imali su sve u rukama da nešto dokažu i ništa nisu dokazali. Sada se ljute ko uvrijeđene strine što neko u ime njih nije nešto učinio da bi oni mogli da javno govore o tome. Radi se o tome ima li osnova ili nema, a ne o željama i frustracijama”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, njihova fama o tome da navodno nešto više znaju najbolje se vidi u činjenici da njihovi kadrovi zanemaruju pitanje narasle opasnosti od terorizma i vehabizma u BiH, minimiziraju broj, značaj i pokušavaju da sebi pribave neke nove oblike odlučivanja.

“Pokazali su se kao jedna sterilna, neproduktivna i nesposobna struktura koja nije ništa učinila da se Srpska bolje pozicionira i krene dalje”, zaključio je Dodik.

Salkićeve izjave nemaju nikakvu težinu ili značaj

Dodik je poručio je da Ustavni sud Srpske funkcioniše u skladu sa zakonom za razliku od Ustavnog suda BiH koji ne funkcioniše, jer nema ni zakona, što je bitna razlika.

Komentarišući tvrdnje potpredsjednika Srpske Ramiza Salkića da Ustavni sud RS diskriminiše Bošnjake i Hrvate, Dodik je rekao da nemaju nikakvu težinu ili značaj izjave Salkića, koji pokušava da sve probleme locira na Srpsku.

“Niti on /Salkić/ ima značaj u stranci, niti ima značaj njegovo lično mišljenje”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da je Salkić u ime SDA zadužen da daje takve izjave i skrene pažnju, te napominje da je SDA u jednoj političkoj defanzivi i da im trebaju teme, da su ih dodatno destabilizovali lokalni izbori, te da njen lider Bakir Izetbegović “ima problema sa većinama na svim nivoima vlasti”.

“Јedini koji ih podržavaju u čvrstoj koaliciji je Savez za promjene, koji ne pokazuje nikakav interes da pitanja koja su od velike važnosti za Srpsku sada postavi na dnevni red”, dodao je Dodik.

Dodik ističe da Savez za promjene u suštini radi isti posao kao i Salkić, odnosno da pokušava da locira sve probleme u Republiku Srpsku.

“U Srpskoj se može razgovarati o svim temama, ali o Ustavnom sudu oni mogu kao politička struktura da predlože izmjene zakona. Ono što mi hoćemo je da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, kojeg nema. On /Salkić/ ne odgovara na ta pitanja, nego problematizuje odmah Republiku Srpsku i to je ustaljena pozicija muslimana u BiH”, rekao je Dodik.

Salkić je danas izjavio da Ustavni sud Republike Srpske diskriminiše konstitutivne narode – Bošnjake i Hrvate, a da Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda BiH.

Izvor: SRNA/RTRS