Da život građana BiH i njihovih komšija iz EU, onih iz uskog pograničnog dijela, i nije baš neka privilegija, pogotovo kada je riječ o striktnim carinskim propisima, vidi se iz Uputstva o carinskim postupcima prilikom nadzora roba u putničkom saobraćaju Republike Hrvatske.

Konkretno, u stavku 2.2 tog uputstva koji se odnosi na “Posebnosti uvoza robe nekomercijalne naravi u putničkom prometu za određene kategorije osoba” oni koji žive na prostoru do pet kilometara uz granični pojas imaju prilično rigorozne zabrane kad je riječ o tzv. luksuznim robama. Pa tako, recimo, stanovnik Hrvatske Kostajnice po povratku kući iz one Bosanske preko “crte” dnevno može ponijeti samo jednu kutiju cigareta, litar i po piva, litar vina ili 0,25 litara nekog alkoholnog pića…

Uredba je stupila na snagu u julu prošle godine, ali Aleksandar Pašić, portparol Općine Bosanska Kostajnica, kaže da je njena primjena, zbog pooštrenih kontrola, postala baš vidljiva  posljednjih 15-ak dana.

– Vidimo da je značajno opao promet u pograničnim trgovinama, pogotovo kada je riječ o luksuznoj robi koju su naše komšije po pravilu kupovale kod nas, jer je ovdje značajno jeftinija. Zanimljivo je da ova pravila vrijede samo za nas pogranične jer, ako živiš na šest ili deset kilometara od granice, možeš kupiti robe u vrijednosti do 2.200 kuna, a ne do 300, koliko mi možemo prenijeti. I ne vrijedi ono da pređeš deset puta granicu i tako “složiš” šteku cigareta, jer se striktno navodi da to može biti samo kutija dnevno. Ovo je problem i za nas koji smo povremeno u Hrvatskoj Kostajnici, u Evropi, kupovali nešto čega ovdje nema – kaže Pašić.

kostajnica-stanovnik

Dodaje da su to veliki problemi za pogranične male općine i njihove stanovnike poput Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice, a kojima bi se trebao pozabaviti neko na državnom nivou BiH, jer to, kako kaže, „nije priča za sitne lokalne vlasti“.  Trgovci uz samu granicu nerado pričaju o ovim robnim transakcijama, a nerado i kupci s obje strane Une. Ruku na srce, ima i onih koji ne odustaju pa u blizini granice vrebaju putnike koji idu dalje i koji im prenose ono što su oni donedavno, uprkos  pravilima, kupovali u željenim količinama.

Avaz