Grad Prijedor u Republici Srpskoj i Tuzla u Federaciji BiH jedine su lokalne zajednice u BiH koje je Svjetska banka ocijenila kao gradove koji imaju kapacitete da realizuju strategiju borbe protiv korupcije.
Projekat utvrđivanja strateškog plana borbe protiv korupcije za period od 2017. do 2020. godine finansira Svjetska banka, a provodi “Profs konsalting” /Proffs Consulting/ u saradnji sa službenicima gradske uprave Prijedor, gdje je operativni tim po završetku prve faze projekta izradio Nacrt plana borbe protiv korupcije u gradskoj upravi i javnim preduzećima, odnosno ustanovama.

“U izradi ove verzije učestvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je svojim sugestijama usmjerio strateške ciljeve da bi se smanjila mogućnost rizika korupcije u gradskoj upravi”, saopšteno je iz gradske uprave.

Četiri strateška cilja su unapređenje sistema unutrašnje organizacije gradske uprave i uspostavljanje modernog i funkcionalnog sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje etičke infrastrukture gradske uprave, povećanje transparentnosti i efikasnost gradske uprave i unapređenje sistema odgovornosti.

Slijedi izrada operativnog plana realizacije definisanih aktivnosti, odnosno projekata s ciljem povećanja povjerenja građana prema radu gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova, te dostizanja višeg nivoa saradnje sa svim korisnicima usluga gradske uprave.

SRNA