Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetac završio ovozemaljski život 343. godine nove ere. Nikoljdan proslavlja i porodica Mandić iz Prijedora. Uz koljivo, svijeću i pogaču, oko bogate slavske trpeze okupili su se da s rodbinom i prijateljima proslave porodičnu slavu.

Paljenjem svijeće i lomljenjem slavske pogače sa rodbinom, prijateljima i kumovima, porodica Mandić proslavlja dan zaštitnika njihovog doma – Svetog Nikolu. Čuvanje i prenošenje tradicije obaveza je svih nas, poruka je domaćina.

– Ovo je već tradicionalno da se slavi slava u srpskom narodu. Svaka porodica ima svoju slavu, naša je Sveti Nikola, i otkad znam za sebe slavim. Slavili su moji djedovi, pradjedovi a nadam se da će i moji budući da slave, priča nam Boško Mandić.

– Meni je veselje doći kod kuma na slavu. I kum dolazi kod mene, ja slavim svetog Dimitrija, tako da je to jedan poseban doživljaj, porodični praznik, kaže kum Milenko Kalabić.

Sveti Nikola proslavlja se u vrijeme Božićnog posta, pa vjernici na ovaj dan pripremaju posnu hranu. Po riječima domaćice Ljiljane, bogata slavska trpeza priprema se danima unaprijed, naravno, uz poštovanje starih običaja.

–  Јa sam sa svojim kćerkama spremila čorbu, pasulj, ribu, salat, i sarmu od sušene ribe koja se ovog puta pokazala kao izvanredna, naglašava vrijedna domaćica Ljiljana.

Nikoljdan je jedna od najčešćih slava kod pravoslavnih Srba.

U mnogim državama Sveti Nikola se obilježava kao dječiji praznik, a običaj je da djeca uoči ovog dana ostavljaju čizmice, u koje se tajno stavljaju pokloni.

RTRS