Izvinjenje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zato što je u Dubrovniku dijelila srpske čokoladice, izazvalo je kod građana Srbije revolt. Beograđani su, prošle nedjelje, na izlozima lanaca prodavnica Idea, oblijepili plakate s natpisom “Kupuj domaće”.

Komentarišući zašto su baš te prodavnice bile oblijepljene plakatima, Saša Borojević medijski strateg i analitičar javnog mnjenja, kaže za portal srbijadanas.com, da je podrobnom analizom došao do zaključka da je sve posljedica i reakcija na ekonomsku okupaciju Hrvatske nad Srbijom.

– Naime, Hrvatska država je još 2006. godine napravila plan da se Srbija ekonomski okupira, da se kupe srpski korumpirani politički lobisti, angažuju srpski tajkuni i da se izvede masovna invazija sa Hrvatskim “tvrtkama“ na srpsko tržište. Novcem iz evro fondova nije bilo teško pokoriti razorenu Srbiju koja je tada na čelu imala korumpirane političare bez vizije i ekonomskog patriotizma – kaže Borojević.

Objašnjavajući plan “okupacije” Borojević je izdvojio sljedećih deset tačaka kroz koje je taj plan i sproveden:

1. Ekonomski okupirati Srbiju do 2013. godine, kupovinom kroz kriminalnu privatizaciju;
2. Blokirati Srbiju da ima pristup evropskim fondovima;
3. Blokirati Srbiju ka EU putu;
4. Zabraniti pristup svim srpskim firmama na Hrvatskom tržištu, a uzeti sve srpske brendove pod svoje kako bi se koristili kao avatari za privlačenje srpskih kupaca u trgovinskim lancima u Srbiji;
5. Raditi na podizanju nacionalne svijesti i kampanje “kupujmo domaće” u Hrvatskoj;
6. Da Srbija postane talac sopstvenih radno sposobnih građana koji će biti zaposleni u hrvatskim firmama koje posluju u Srbiji;
7. Kupiti plodno obradivu zemlju isključivo u Vojvodini i to sa novcem iz fondova Evropske unije;
8. Novcem koji se akumulira u Srbiji puniti PIO i vojne fondove republike Hravatske;
9. Raditi na anti-kampanji Srbije u Hrvatskoj, zabraniti ćirilicu, filmove, koncerte… pa i čokoladice iz Srbije;
10.Tražiti dio Vojvodine u pristupnim pregovorima Srbije do 2025. godine.

093081

Zbog toga smo došli, kako navodi Borojević, da danas imamo situaciju da “hrvatski ekonomski okupatori imaju u vlasništvu oko 30.000 hektara obradive zemlje u Vojvodini“, a mediji o svemu što se radi ćute zbog kontrole koja im se nameće kupovinom oglasnog prostora.

– Hrvatske kompanije imaju preko 10.000 zaposlenih državljana Srbije u Srbiji. Oko 200 hrvatskih kompanija radi u Srbiji, a srpskih u Hrvatskoj samo pet i to sa veoma malim kapitalom. Hrvatske kompanije apsolutno kontrolišu većinu medija i to kupovinom oglasa koje plaćaju avansno, zato se ćuti i zato su blokirani mediji, zato nema masovnih informacija po ovom pitanju. Hrvatska na svakom koraku blokira Srbiju, ćirilicu, a evo sad su i čokoladice zabranjene – objašnjava Borojević.

Borojević je naglasio i to da Hrvatska, koja po obimu ima tri puta manju poljoprivredu od Srbije, sada kao članica EU ima agrarni budžet i do četiri puta veći od Srbije, a da blokiranjem ulaska Srbije u EU onemogućava Srbiji da ima puni pristup EU fondovima za poljoprivredu:

– Duži period već javno upozoravam da Republika Hrvatska od 2008. godine koristi evrofondove Evropske banke za obnovu i razvoj kako bi napunili svoje agrarne budžete što će im omogućiti veći uticaj na srpskom tržištu. Politički izazov bilo kome ko vodi našu zemlju, u cilju dobrosusjedskih odnosa je to da moramo da obezbijedimo da EU dodatno podrži i srpsku poljoprivredu i privredu. U protivnom, ukoliko ne dođe do smanjenja ovako prevelikog uticaja naših susjeda preko vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama na tržište hrane i ekonomije u Srbiji, Srbija moze da računa na ekonomsku kapitulaciju! Srbija mora tražiti od susjeda, ali i od EU, da se desi ekonomski reciprocitet.

Kako napominje Borojević, da bi došlo do nekog balansa i kako bi se smanjila prevlast hrvatske na našem tržištu EU mora da obezbijedi, da kao što hrvatska preduzeća slobodno posluju u Srbiji, što je u našem interesu, isto tako treba i srpske firme da imaju pristup hrvatskim trgovinskim lancima i da im se omogući da preuzmu i neka hrvatska poljoprivredna i prehrambena preduzeća.

– To se za sada nije desilo i bitno je da se u godinama koje dolaze, to desi, jer u protivnom, neće biti u nacionalnom interesu Republike Srbije da bude ovako otvorena, kao što je bila do sada. Potrebno je hitno se osloboditi ekonomske okupacije Republike Hrvatske i zahtevati EKONOMSKI RECIPROCITET – kaže on.

Za kraj Saša Borojević je naglasio da je važno što je počelo buđenje ekonomskog patriotizma koje je pokazano gestom lijepljenja plakata na prodavnicama Idee uz riječi:

– Srpski ekonomski patriotizam se probudio i to uglavnom kod mladih ljudi koji vole svoju zemlju i imaju svijest koliko je bitno da se ekonomija Srbije ojača, a to je možda čak i bitnije od naoružavanja Srbije.

RTRS