Tužilaštvu BiH pre desetak godina dostavljena je obimna dokumentacija protiv Bakira Izetbegovića, koja ga tereti za višemilionsku proneveru stranih donacija.

To za “EuroBlic” tvrdi član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević, komentarišući optužbe koje je protiv lidera SDA izneo poznati bošnjački publicista Nedžad Latić.

galijasevic

Podsećajući da je o navodnim kriminalnim poslovima Bakira Izetbegovića još pre 17 godina izveštavao i američki “Njujork Tajms”, Galijašević tvrdi da je istraga o tom predmetu obustavljena pod snažnim političkim pritiscima.

– Novinar “Njujork Tajmsa” Kris Hodžis detaljno je pisao o krađi donacija za BiH za koju je, prema njegovim saznanjima, odgovorna porodica Izetbegović – ističe Galijašević.

U intervjuu za televiziju N1 Nedžad Latić je, između ostalog, prozvao Bakira Izetbegovića, ali i neke druge pojedince bliske SDA, poput Hasana Čengića i Harisa Silajdžića, za “pranje novca”.

– Oni imaju monopol i razne vrste moći. Primarna je finansijska moć preko Turske i Katara. To je ogroman novac koji se ne kontroliše institucionalno, već se privatno raspoređuje – rekao je Latić.

Otrov za narod

U intervjuu za TV N1 Latić je ustvrdio i da SDA, pod vođstvom Bakira Izetbegovića, “ubijaju” radikalizam i korupcija.

– Pre osam godina sam Bakiru pisao da je SDA postala otrov za narod – rekao je Latić.

EuroBlic