Preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” Banjaluka od ponedjeljka, 26. decembra počeće sa naplatom putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta “9. januar” Banjaluka – Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

autoput-9-januar

Cijena putarine na auto-putu “9. januar” za vozila prve kategorije, u koju spadaju putnička vozila, motocikli, trocikli i četvorocikli, kao i laka komercijalna vozila, iznosi četiri KM, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Vlasnici vozila druge kategorije, u koju spadaju putnička vozila sa prikolicom ili karavni, vožnju auto-putem “9. januar” platiće osam KM, dok će vozači vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, na ime putarine izdvojiti 12 KM.

Za vozila četvrte katerogije, odnosno vozila sa četiri i više osovina ili kamioni sa prikolicom, autobusi sa dvoosovinskom prikolicom i tome slično, putarina iznosi 20 KM.

U cijenu putarine uračunat je i PDV.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, bankovnim karticama, kao i elektronskim putem, pomoću TAG uređaja.

Naplata putarine na ovoj dionici odvijaće se kroz nešto drugačiji vid otvorenog sistema, koji se od sistema naplate putarine na auto-putu Gradiška – Banjaluka razlikuje u tome što ima dvije ulazno/izlazne rampe.

Princip plaćanja je takav da vozači ulaze na auto-put na jednom od dva postojeća naplatna mjesta, odnosno u Prnjavoru ili Kladarima kod Doboja, bez zaustavljanja, a cijenu vožnje plaćaju prilikom izlaza na bilo kojem od naplatnih mjesta.

Naplata putarine odvijaće se na ovaj način sve do završetka druge dionice auto-puta “9. januar”, na pravcu od Prnjavora do Banjaluke, kada je predviđeno zatvaranje kompletnog sistema naplate na postojećim dionicama mreže auto-puteva u Republici Srpskoj.

Izvor: SRNA