Čak i ako ni do trafike ne izlazite bez šminke na licu, s vremena na vreme bi trebalo da pauzirate. Razlozi su više nego ubedljivi.

Da, kozmetika ume da podigne samopouzdanje, ali svakodnevni slojevi na vašem licu ostavljaju posledice. Pauzirajte neko vreme kao Ališa Kiz, i vaš ten će se preporoditi. Evo šta se dešava kada prestanemo da se šminkamo.

1. Pore će se skupiti

Tečni puderi, rumenila i bronzeri možda lepo izgledaju na licu, ali ispod površine se akumuliraju u pore. Kada prestanete da se šminkate na neko vreme, i redovno čistite kožu, pore prestaju da budu zapušene, a koža se manje bora.

2. Manje bubuljica

Što više šminke koristite, više je hemikalija i otrova koje stavljate na lice. Da ne pominjemo užasne stvari koje “žive” na našim četkicama i četkama, koje sigurno ne čestimo svaki dan. Ta nečistoća ne samo da zapušava pore, već izaziva upale usled kojih nam izbijaju bubuljice. Dakle, manje šminke – manje bubuljica.

3. Manje očnih infekcija

Maskara pravi čuda s vašim trepavicama, ali većina tih proizvoda sadrži konzervanse koji izazivaju crvenilo očiju. Još ako šminku delite sa nekim- šansa da ćete zaraditi upalu očiju je još veća.

4. Zbogom suvoj koži

Šminka ometa proces znojenja lica, posebno kada smo preumorni da bismo je skinuli. Kada preko noći ne skinete šminku, mrtve ćelije na površini kože se mešaju s nečistoćom i ometa se proces obnavljanja ćelija kože. Zbog toga ten postaje suv, a njegov ton zagasit.

5. Manje alergijskih reakcija

Proizvodi koje svakodnevno koristimo su puni parabena, sulfata i metala, a to su supstance koje često izazivaju alergijske reakcije. Kontak s tim supstancama može izazvati dermatitis koji je manifestuje crvenim pečatima po koži.

6. Zdraviji ste

Pozitivni efekti odricanja od šminke imaju uticaj i na telo, a ne samo na lice. Neke supstance iz karmina i senki za oči mogu da podignu krvni pritisak, pa čak utiču i na plodnost.

Ne morate se odreći tih dragocenih pomagala zauvek, ali dajte sebi oduška i napravite pauzu.

24sata