Muškarac za kog se vjeruje da je osumnjičeni za napad na božićnem vašaru u Berlinu ubijen je u pucnjavi u Milanu, javila je agencija Rojters, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Kako je saopšteno, italijanski ministar unutrašnjih poslova će uskoro održati konferenciju za novinare.

Njemačke vlasti tragaju za Tunišaninom Anisom Amrijem, osumnjičen za napad u Berlinu.

Mediji su ranije objavili da je Amri (24) proveo neko vrijeme na italijanskom ostrvu Lampeduzi tokom 2011. godine.

Agencija Ansa objavila je jednu fotografiju iz aprila 2011. na kojoj se vidi Amri i još nekoliko dječaka, njegovih sunarodnika, nakon što su ih snage reda uhapsile pošto su zapalili jednu školu u Lampeduzi.

Amri je zbog toga osuđen na četiri godine zatvora.

U zatvoru je Amri bio pod strogim nadzorom kao nasilnik, ispričao je policijski zvaničnik u Palermu gdje je Amri izdržavao kaznu, prenosi Ansa.

Amri, međutim, u zatvoru nije pokazivao znake pristupanja džihadu, dodao je zvaničnik koji je ispričao da je Tunišanin bio držan u samici upravo da se zbog nasilničkog ponašanja ne bi miješao sa drugim zatvorenicima.

Nakon izlaska iz zatvora, Amri je upućen u Kaltanisetu u centar za migrante odakle su htjeli da ga deportuju u Tunis, ali ta zemlja nije htjela da ga primi nazad pošto je i tamo, u svom rodnom mjestu, stvarao probleme.

Forenzički dokazi iz kamiona kojim je na božićnom vašaru u Berlinu usmrćeno 12, a ranjeno skoro 50 ljudi, ukazuju da je za volanom bio Tunišanin Anis Amri, potvrdila je portparolka njemačkog saveznog tužilaštva Frauke Keler.

Izvor: Tanjug