U trenutku kada se iz Srpske snažno nameće zahtjev za okončanje mandata stranim sudijama i promjenu nadležnosti Ustavnog suda BiH predsjednik Evropskog suda za ljudska prava imenovao je novog stranog sudiju Đovanija Grasoa. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da nije mogao da zaustavi imenovanje zbog čega, kaže, to pitanje nije ni stavljao na dnevni red Predsjedništva.

Italijanski sudija Đovani Grasoe dolazi na upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH u jeku u rasprave o mandatu stranih sudija. Prema bh ustavu, Predsjedništvo se konsultuje prilikom imenovanja, što je predsjednik Evropskog suda ignorisao, a Predsjedništvo ćutke prešlo preko toga, ne stavljajući izbor novog sudije na dnevni red.

-Mi možemo samo formalno to staviti na dnevni red, ali ne možemo donijeti odluku, niti to zaustaviti. Ako ne mogu donijeti odluku da nešto zaustavim, a volio bih da mogu, zašto bi se onda bavio time. Neka o tome odlučuju oni koji to sami rade, ali bez legitimiteta Predsjedništva – kaže srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Međutim, profesor ustavnog prava Milan Blagojević smatra da je srpski član Predsjedništva propustio priliku da stavljanjem na dnevni red imenovanje novog sudije, zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini RS, čiji stav ne bi mogao da ignoriše ni predsjednik Evropskog suda.

-Ako dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini potvrde njegov stav, naravno da nema odluke o davanju saglasnosti, odnosno mišljenja za imenovanje stranog sudije. To je mehanizam kroz koji se može zaustaviti proces imenovanja – kaže Blagojević.

On je mišljenja da bi u tom slučaju predsjednik Evropskog suda trebalo da uvaži stav Narodne skupštine RS i zaustavi imenovanje. Tada bi u US BiH ostalo osam sudija, što bi makar privremeno poremetilo dosadašnji princip donošenja odluka, uglavnom na štetu Srpske, glasovima bošnjačkih i troje stranih sudija.

-Stoga, ne stoji mišljenje da se ne bi ništa promijenilo ukoliko ne bi bio imenovan sudija i upravo bi na ovaj način došlo do promjene – ističe Blagojević.

U Ustavnom sudu BiH rečeno nam je da sudija Đovani Graso još nije preuzeo dužnost. Graso je ranije bio u BiH kao sudija Doma za ljudska prava i imao važnu ulogu u formiranju Međunarodnog tribunala za bivšu Јugoslaviju.

RTRS