Potraživanja Vodovoda Prijedor su su oko sedam miliona maraka, a razmatra se i mogućnost dodatnog povećanja cijene vode.

Ove godine rekonstruisana je i proširena vodovodna mreže na području grada i dvanaest prigradskih naselja. Investicija je vrijedna četiri miliona maraka, a iz Vodovoda tvrde da će radovi biti završeni i prije roka – aprila naredne godine.

Milada Јanković, iz naselja Urije, već dvadeset godina muku muči sa stalnim kvarovima i slabim pritiskom vode. Rekonstrukcija vodovodne mreže, značiće kraj njenih problema.

– Svi smo imali pumpe u kući. Јedino smo tako mogli da imamo vodu na spratovima. Nadamo se da će radovi biti brzo završeni – kaže Milada.

Završetak rekonstrukcije vodovodne mreže najavljen je za početak naredne godine.

Dragan Stamenić, rukovodilac Službe za razvoj i ekologiju Vodovoda, kaže da je rok za završetak radova do aprila naredne godine, i dodaje, da se nada da će oni biti okončani i prije tog termina.

Međutim, omča oko vrata prijedorskom Vodovodu je slaba naplativost usluga. Trenutna potraživanja su oko sedam miliona maraka, od čega pet miliona duguju građani.

Vukašin Šipka, izvršni direktor za ekonomske poslove Vodovoda, kaže da daju olakšice pri potpisivanju ugovora o reprogramu, ali da se ta mogućnost ne koristi dovoljno, zbog čega su bili primorani da pokrenu niz sudskih sporova.

I dok pokušavaju da se izbore sa dugovanjima, u Vodvodu razmatraju mogućnost povećanja cijene vode. Građani su kategorični u tvrdnji da je cijena vode već sada previsoka.

Vodovod Prijedor priprema godišnji finansijski izvještaj koji će, između ostalog, obuhvatati i prijedlog za povećanje cijene vode. Da li će sa rekonstrukcijom mreže doći i do poskupljenja vode, biće poznato početkom naredne godine.

RTRS