Bez Republike Srpske nema slobode za srpski narod u BiH, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Povodom Dana Republike, predsjednik Srpske organizovao je prijeme za predstavnike republičkih i zajedničkih institucija na nivou BiH, za penzionisane generale, Asocijaciju “Stvaraoci Republike Srpske”, Udruženje vojnih penzionera Srpske u Oružanim snagama BiH, ali i za privrednike i predstavnike medija.

Ono najbolje što Republika Srpska ima da ponudi, danas je kročilo u Palatu Republike, i ponosim se time. Ovim riječima predsjednik Milorad Dodik pozdravio je sve zaslužne za razvoj i predstavljanje Srpske, u godini na izmaku. Rekao je da će i dalje prioritet biti borba za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana.

– Mnogi hoće da mi nemamo državu, upravo da ne bi bili slobodni. Na nedostatak ili neimanje države ide nesloboda i zato se moramo boriti za to i za priču koja se zove država. Republika Srpska je država, svidjelo se to nekome ili ne – poručio je predsjednik Srpske i dodao da je sloboda danas “isključivo vezana za državu koju formiramo i gradimo”.

Godina na izmaku s bezbjednosnog aspekta, bila je na zadovoljavajućem nivou. Obilježili su je lokalni izbori, referendum, protesti, i sve je proteklo bez ijednog incidenta. Tako će biti i u 2017. obećava ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Budžetska 2016. godina realizovana je, baš kao što je i planirano. Plate i penzije isplaćivane su na vrijeme. Strani investitori su sve više zainteresovani za ulaganje u Srpsku, poručuju iz Vlade.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, naveo je da najviše raduje da imamo veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, kao i da je pokrivenost uvoza izvozom 65 odsto u korist Republike Srpske. Istakao je da je to bio i jedan od ciljeva koje je Vlada imala i koje je ispunila.

Povodom Dana Republike, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je i zaslužne predstavnike kulturnog života Republike Srpske.

Predsjednik Srpske dodijelio je priznanje režiseru filma “Djeca”, rađenom u produkciji RTRS, Denisu Bojiću, kao jednom od građana zaslužnih za razvoj kulture u Srpskoj.

– Želim da se zahvalim i svojoj medijskoj kući, RTRS-u koja mi je sve to omogućila i bez čije pomoći ništa od toga ne bi bilo. Očekujem da ćemo polovinom iduće godine imati premijeru i novog dokumentarnog filma – rekao je Bojić.

Priznanje je dobio i Muzej savremene umjetnosti Srpske.

Vitomir Mitrić iz Istočnog Sarajeva takođe je prisustvovao prijemu. Mitrić je zaslužan za veoma uspješnu organizaciju Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u proteklih 17 godina, kao i Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u proteklih 10 godina te za doprinos decentralizaciji kulture i razvoju kulturnog života u Republici Srpskoj.

Јedna od prisutnih na prijemu  bila je i direktorka Јavne ustanove Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši Slađana Čovičković. Zaslužna je za uspješnu organizaciju Internacionalnog festivala amaterskog teatra u proteklih 11 godina, ali i drugih kulturnih manifestacija, što doprinosi decentralizaciji kulture i razvoju bogatijeg kulturnog života u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske rekao je da je ova godina bila puna izazova, ipak uspješna, jer su održane sve vitalne republičke funkcije i ojačana ekonomija. Upriličen je prijem i za za privrednike.

Predsjednik Republike primio je delegacije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnike Srba u zajedničkim organima BiH, delegacije Ministarstva odbrane BiH, Akademije nauka i umjetnosti, predstavnike boraca, penzionera, sportiste, studente, kulturne i naučne radnike, te nacionalne manjine.

Planiran je i prijem za predstavnike medija.

RTRS