Savjet ministara BiH ponovo bi danas trebalo da raspravlja o informaciji o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu “bosanskog jezika” u Republici Srpskoj.

Savjet ministara BiH raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici održanoj 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da Savjet ministara BiH nije trebao, niti imao osnova da raspravlja o Informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu “bosanskog jezika”, jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Republike Srpske.

“Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije – Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima”, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da je Savjet ministara BiH raspravljao o informaciji o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu “bosanskog jezika” u Republici Srpskoj, ali da je izjašnjavanje o njoj odgođeno.

“Odgodili smo izjašnjavanje za izvjestan period kako bi mogle biti dostavljene primjedbe na informaciju, na pojedine kvalifikacije u njoj”, rekao je Mektić novinarima.

Njegov je stav da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, reflektuje na djecu.

“U narednom periodu izjasnićemo se o toj informaciji”, dodao je Mektić.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

“S obzirom da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav”, zaključio je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH podsjetio je da Savjet ministara BiH informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Bio je zaključak Kolegijuma Predstavničkog doma da bude izradđena ovakva nformacija i da se dostavi parlamentu na razmatranje”, rekao je Mektić.

Savjet ministara BiH razmatraće i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i Nacrt zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Pred ministrima će se naći i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost čiji je predlagač Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2017. godinu.

Biće riječi i o Izvještaju o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5C u periodu od 15. jula do 31. oktobra.

Izvor: SRNA/RTRS