Poznata je u narodu priča kako je patrijarh srpski Pavle, koji se vozio autobusom i tramvajem, jednom prilikom ispred Patrijaršije video mnogo luksuznih automobila.

Kada je dobio odgovor da su to vozila njegovih vladika patrijarh je uzviknuo: “Bog te video… A čime bi se tek vozili da se nisu zavetovali na skromnost?”

U Banjaluci je danas zabeležen trenutak kada episkop banjalučki Jefrem ulazi u skupoceni „Mercedesov“ terenac.

On je prepodne prisustvovao prijemu koji je Milorad Dodik, predsednik Srpske, upriličio za predstavnike verskih zajednica povodom obeležavanja Dana Republike.

Prijemu su, pored vladike Jefrema, prisustvovali episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, episkop bihaćko-petrovački Atanasije i direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović.

Pitanje šta vladike voze usko je vezano sa duhovnim pitanjem, koje je „Azra“, u pesmi „Ravno do dna“, opevala kratkim stihom:

„Ko je zauzeo mesto u raju,

poštenje ili vlast?“

Poruke skromnosti koje je širio patrijarh nisu se još „primile“ kod svih crkvenih velikodostojnika. Možda su vladike, u duhovnom smislu, aristokratija crkve, ali bi ih vernici, kome „služe“, sigurno više voleli videti kao prve među jednakima.

EuroBlic/B. Tomić