Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da SBB ima problem sa stanjem u SDA jer imaju koalicionog partnera sa unutrašnjim problemima i potvrdio da trenutno nema komunikacije ove dvije stranke.

On je istakao da, ukoliko lider SDA Bakir Izetbegović ima unutrašnje probleme u svojoj stranci, ne treba da izmišlja spoljne neprijatelje.

Radončić je na konferenciji za novinare rekao da je spreman i na mogućnost da Izetbegović promijeni koalicionog partnera, ukoliko smatra da SBB nije dovoljno dobar partner.

“Ako postoji neka bolja opcija za koaliciju umjesto SBB-a, iako je mi ne vidimo, nemamo ništa protiv da Izetbegović povuče prvi takav potez”, rekao je Radončić.

On je rekao da jeste za koaliciju, ali ne i za ultimatume i ucjene.

“Ne prihvatam ničiju ucjenu. Volim koaliciju u koju smo ušli nakon višemjesečnih molbi SDA jer je u FBiH bio kolaps. Dali smo sva ministarska mjesta SDA, dali smo direktorske pozicije tri najveće kompanije. Da bih očuvao koaliciju `ležao sam` tri mjeseca pod političkom optužnicom, a nisam je htio razbiti, a plan je bio da je razbijem. Odjednom imamo dodatni zahtjev”, rekao je Radončić.

On je rekao da nije tačno da je zaposleno 27.000 ljudi.

“Statistika je varljiva nauka. To znači 270 fabrika sa 100 uposlenih. Ako mi neko to može pokazati – posjetio bih ih rado”, dodao je Radončić.

Lider SBB-a tvrdi da je u BiH 600.000 ljudi na ivici siromaštva, 70.000 firmi sa blokiranim računima, dodatnih 40.000 sa još jednim zatvoren žiro-računom.

“Broj nezaposlenih se ne mijenja. Prva smo zemlja po siromaštvu. Ta pitanja traže da se naredna godina proglasi godinom borbe za ekonomski prosperitet”, poručio je Radončić.

NN