Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv ukupno devet optuženih osoba, koje se terete za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, kojom su obuhvaćeni optuženi:

-Taranjac Slobodan, rođen 1956. godine u Prijedoru
-Glušac Miodrag, rođen 1960. godine u Prijedoru
-Babić Ranko, rođen 1952. godine u Prijedoru
-Praštalo Marinko, rođen 1963. godine u Prijedoru
-Došenović Ranko, rođen 1960. godine u Sanskom Mostu
-Panić Zdravko, rođen 1959. godine u Prijedoru
-Vukić Trivo, rođen 1966. godine u Prijedoru
-Vukić Milan, rođen 1951. godine u Prijedoru
-Zekanović Rade, rođen 1944. godine u Prijedoru

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, navedeni optuženi terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

– Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem mjeseca juli 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i malodobnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u Dom kulture. Iz objekta je izvedeno i ubijeno 11 žrtava, a preostali su odvedeni na obližnji stadion gdje su mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja – navode iz Tužilaštva.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 11 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Avaz