Najbolje životne lekcije uče se iz najgorih situacija i najvećih grešaka

Svima se u životu nekada dogodila ružna stvar.

Manje ili više, svi smo nekada patili jer se situacija nije razvijala kako smo očekivali ili želeli, svi smo nešto ili nekoga izgubili…

Ali, šta god vam se u životu dešavalo, jedini način da preživite, nastavite dalje i idete ka sreći jeste da budete pozitivni, zahvalni za sve ono lepo što vam se dogodilo.

U tome će vam pomoći 8 lekcija pisca Marka Hernofa koje treba da kažete sebi kada vam sve krene nizbrdo:

1. Bol je deo sazrevanja
Život nam ponekad zatvori neka vrata, jer je vreme da krenemo dalje. To je dobra stvar, jer često ne želimo da promenimo čak ni ono loše, dok nas okolnosti ne nateraju. Kada dođu teška vremena, podsetite sebe da svaki bol dolazi sa svrhom. Idite od onoga što vas je povredilo, ali nikad ne zaboravite čemu vas je taj bol naučio. Svaki veliki uspeh zahteva tešku, ali vrednu borbu. Dobre stvari zahtevaju vreme, zato budite strpljivi. Zapamtite i da postoje dve vrste bola – onaj koji vas povredi i onaj koji vas promeni.

2. Ništa nije večno
Kiša pada, ali mora i da prestane. Svaki put kad ste povređeni, rana mora da zaraste. Nakon tame uvek dolazi svetlo. Nemojte misliti da noć može da traje zauvek, jer ništa ne traje zauvek, ni sreća, ali ni tuga. Samo zato što je stanje trenutno loše, ne znači da ne treba da se smejete. Svaki trenutak može da bude novi početak i novi kraj, dobijate novu šansu u svakom trenutku. Samo treba da je uzmete i iskoristite.

3. Briga i kukanje ništa ne mogu da promene
Oni koji se najviše žale, najmanje ostvaruju. Uvek je bolje pokušati da uradite nešto dobro i ne uspeti, nego ništa i ne pokušavati. Nije sve gotovo ako ne uspete, gotovo je kada ništa ne radite, a samo se žalite! Preuzmite inicijativu!

4. Ožiljci su simbol vaše snage
Nikad nemojte da se stidite ožiljaka koje je život na vama ostavio. Ožiljak znači da je bol prošao i da je rana zatvorena. Ožiljak je tetovaža pobede na koju treba da budete ponosni. Ne smete da budete talac vaših ožiljaka. Ne možete da ih obrišete iz prošlosti, ali možete da promenite način na koji ih vidite. Gledajte na vaše ožiljke kao na znakove vaše snage. Persijski filozof Dželaludin Rumi davno je rekao: “Rana je mesto kroz koje svetlost ulazi u vas”.

5. I najmanja borba je korak napred
Suština strpljenja nije u čekanju, već u sposobnosti da istrajete dok idete ka svom cilju, jer znate koliko vredi. Zato, ako želite nešto da započnete, učinite to i budite strpljivi i istrajni. U suprotnom ne vredi počinjati. Iako to može da znači privremeno gubljenje stabilnosti i udobnosti, na kraju će se višestruko vratiti. A nema boljeg osećaja od toga. Nema boljeg osećaja nego kad znaš šta znači biti živ.

6. Tuđa negativnost nije vaš problem
Budite pozitivni čak i kada vas okružuje negativnost. Smejte se i kada drugi pokušavaju da vas povuku na dno. Postoji jednostavan način da uspete u tome, zadržite entuzijazam i ostanete fokusirani na svoje ciljeve – kada vas tretiraju loše, ostanite to što jeste. Ne dozvolite da vas tuđa gorčina promeni. Ne shvatajte ništa lično, čak i kada vam se čini da je lično. Ljudi retko nešto rade zbog vas, obično sve rade isključivo zbog sebe.

7. Ono što je suđeno, na kraju će se i desiti
Prava snaga se vidi onda kada vam se najviše plače i imate oko toliko toga da se žalite, ali umesto toga birate osmeh i cenite ono što vam je život dao. Iza svake borbe stoji blagoslov, ali da biste ga videli, morate da otvorite svoje srce i um. Ništa ne može da se desi na silu. A ono što je suđeno, svakako će se desiti i od toga ne možete da pobegnete, čak i ako silno želite i pokušavate.

8. Najbolje što možete da uradite – nastavite dalje
Ne plašite se da ustanete nakon poraza. ne plašite se da opet pokušate, volite, živite. Ne smete da dozvolite da teška lekcija skameni vaše srce. Najbolje životne lekcije uče se iz najgorih situacija i najvećih grešaka. Biće trenutaka kada sve što je moglo da pođe po zlu zaista i pođe po zlu, i da ne možete da se iščupate. Da, život je težak, ali vi ste još teži! Morate da nađete snage da se svakog dana smejete, hrabrosti da budete drugačiji. Pronađite u srcu način da nasmejete i druge. Ne nervirajte se oko stvari koje ne mogu da se promene. Živite jednostavno i velikodušno. Pričajte iskreno. Radite marljivo. Čak iako osećate da ste za nešto uskraćeni, nastavite dalje. Nastavite da rastete.

Kurir