Udruženje ratnih vojnih invalida /RVI/ Prijedor zatražilo je od gradske Skupštine da im obezbijedi prostorije i sredstva za rad, a iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada odgovoreno je da je korisnije da se iz budžeta finansiraju njihovi programi nego kancelarijski troškovi i rad sekretara.
Vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja Mišo Rodić rekao je da je sa predstavnicima Udruženje RVI Prijedor imao nekoliko razgovora u posljednje vrijeme i uputio ih na konkurse za finansiranje programa udruženja građana.

“Mnogo je bolje da se sredstva troše za rješavanje pitanja koja su bitna za RVI nego da se troše na platu sekretara, struju, telefon, kancelariju i slično”, naveo je Rodić.

On je podsjetio da se sve nevladine organizacije mogu prijaviti na konkurs za finansiranje programa iz budžeta grada i da o prijavama odluke donosi nadležna gradska komisija, te da će Udruženje RVI Prijedor biti informisano kada bude konkurs raspisan.

“Mi trenutno imamo finansiranje Boračke organizacije i Udruženja porodica poginulih boraca, te SUBNOR-a i Udruženja rezervnih vojnih starješina, tako da su budžetom obuhvaćeni svi korisnici”, dodao je Rodić.

U budžetu grada Prijedora za 2017. godinu za boračku-invalidsku zaštitu planirano je 369.000 KM ili za 50.000 KM manje nego što je iznosio rebalans budžeta za 2016. godinu.

Za obilježavanje istorijskih datuma planirano je 20.000 KM, za Udruženje rezervnih vojnih starješina 16.000 KM, za SUBNOR 25.000 KM, za Udruženje porodica poginulih boraca 86.000 KM, za Boračku organizaciju 90.000 KM, za dopunska prava braca i RVI 80.000 KM i za grantove mjesnim zajednicama 2.000 KM.

Sve ove stavke jednake su prošlogodišnjima, dok je stavka za izgradnju kuća za RVI sa prošlogodišnjih 100.000 KM smanjena na 50.000 KM.

SRNA/KV