Turski mediji su objavili selfi-video na kojem se vidi navodni realizator terorističkog napada u noćnom klubu u centru Istanbula.

Riječ je o 28-godišnjem građaninu Kirgistana Јaheu Mašrapov , javlja Si-eN-eN Turk.

Na snimku se vidi kako muškarac šeta istanbulskim trgom Taksim i pravi selfi. Kada je video snimljen – prije terorističkog napada ili poslije njega, za sada je nepoznato, navodi AP.

Turski mediji objavili su da je napadač dobro obučeni profesionalac koji je obučavan u Siriji. Pozivajući se na mišljenja bezbjednosnih stručnjaka, mediji navode da je napadač tehnike ubijanja naučio boreći se u redovima Islamske države.

Ekspert za borbu protiv terorizma Abdulah Agar kaže da način na koji je napadač djelovao pokazuje da je “on apsolutno ubica i da je vjerovatno ubijao i ranije”. “Napadač je odlučan, samopouzdan, praktičan, hladnokrvni ekspert koji zna kako da postigne rezultate. On je vjerovatno ispaljivao metke u pravim zonama sukoba”, rekao je Agar.

Hurijet, takođe, piše da se napadač borio sa džihadistima ID u Siriji i da koristi tehnike koje je tamo naučio. Navodi da je pokazao da je dobro obučen za korišćenje oružja i podsjeća da je Islamska država preuzela odgovornost za napad.

Kolumnista ovog lista Abdulkadir Selvi tvrdi da je napadač identifikovan, a da se istražitelji fokusiraju na to da potiče iz neke zemlje Centralne Azije. Napadač je “specijalno izabran” da izvede pucnjavu, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sada je prioritet uhvatiti napadača i neutralisati ćeliju koja ga očigledno podržava, kako bi se spriječio novi napad.

“Ovaj specijalno obučeni terorista još nije uhvaćen i još šeta među nama predstavljajući veliku opasnost”, napisao je turski stručnjak.

Dnevnik Haber Turk objavio je da je napadač došao u Istanbul iz grada Konja na jugu zemlje, zajedno sa ženom i dvoje djece “kako ne bi privukao pažnju”.

Turski mediji objavili su selfi video-snimak muškarca za koga tvrde da je naoružani napadač na klub. Taj snimak pokazuje napadača kako snima sebe na Trgu Taksim, ali nije jasno da li je snimak napravljen prije ili poslije masakra u klubu Reina.

Izvor: Agencije