Nakon prazničkog januara, nova zakonska rješenja prvo bi mogla udariti na vozače, ali i pješake. Rigorozne kazne za saobraćajne prekršaje, građanima dolaze kao čestitka za brzo otrežnjenje.

Sve se radi zbog usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim stanradima, i to po treći put. Građani pitaju, da li će biti i posljednje.

Po principu nova godina – nove kazne, nadležni su odlučuli da se saobraćajni prekršaji na području BiH više i plate. Građani nisu sigurni da li će ova mjera podići svijest vozača.

Zadovoljstvo šetnje sa telefonom i slušalicama u ušima, od 1. februara koštaće 40 KM. I biće to jedna od najnižih kazni za vozače, suvozače, pješake ili bicikliste kada stupi novi Zakon o saobraćaju.

Istu kaznu platićete i ako na mjestu suvozača prevozite pijanu osobu. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja kažu, visoke kazne neophodne su zbog poboljšanja bezbjednosti saobraćaja.

– Kazne same ne mogu riješiti pitanje bezbjednosti, ali i Republika Srpske i BiH rade ono što radi čitav svijet, a to je kombinacija represije i preventive. Čitav svijet radi to, da ima zaštitni okvir kroz kaznenu politiku koji će obeshrabriti vozače da čine prekršaje – ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Budete li pričali na telefon tokom vožnje, ili zaboravili vezati pojas platićete od 100 do 300 KM. Najviše su kazne ukoliko dijete mlađe od 12 godina vozite na prvom sjedištu, ili brzinu prekoračite za 30 kilometara na čas – i to od 400 do 1.000 KM. Nove kazne, stručnjaci tvrde, napraviće dodatne probleme.

– Ovim stepenom izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja već se treći put povećavaju kazne i represivne mjere, a rezultati se značajno ne poboljšavaju. Ovo dodatno povećanje kazni samo će podići stepen nenaplativosti kazni – smatra Milenko Јaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

A 56 miliona KM, iznos je nenaplaćenih kazni. Da li će zakon dati željene rezultate znaće se na proljeće, a do tada vežite pojas i na telefon zaboravite.

RTRS