Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić rekao je Srni da zagovara isti stav kao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik – da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH treba da učestvuju u programu obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

“Moj stav je jasan od prvog dana. Imamo zakon i sam zadatak Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka jeste da njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske”, rekao je Јerinić.

Zamjenik ministra odbrane BiH kaže da ne prihvata odluku da se učešće na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara u Banjaluci odobri samo Vojnom orkestru Oružanih snaga BiH – bend Banjaluka.

“Insistiram da i 40 pripadnika Trećeg Republika Srpska puka, koje je tražila Služba predsjednika Republike Srpske, učestvuje u svečanosti. Samo tako i nikako drugačije. U BiH ne možemo funkcionisati na principu ucjena – ovo može, ono ne može”, poručio je Јerinić.

On je upitao šta je sporno u tome da, kada je već data saglasnost za učešće Vojnog orkestra u uniformi, na svečanosti učestvuju i drugi pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

“Neću da se saglasim sa odlukom o djelimičnom učešću, kao što to nije učinio ni predsjednik Srpske. Insistiraću i pozvati sve pripadnike iz Republike Srpske da dođu na paradu”, rekao je Јerinić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana Republike i poručio da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Srpskoj.

Reagujući na odluku Ministarstva odbrane BiH da na obilježavanju Dana Republike Srpske odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, Dodik je poručio da Srpska odbacuje djelimično odobravanje učešća i da joj ne treba njihov vojni orkestar.

Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je juče učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH – bend Banjaluka na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Izvor: SRNA/RTRS