Emir Kusturica na krije divljenje prema svom posljednjem filmu čiji je glavni akter bivši urugvajski predsjednik Hose Muhika koga prati nadimak “najsiromašniji predsjednik”.

Za Kusturicu, Muhika je jednostavno “Posljednji heroj“ kako i glasi naziv upravo završenog dokumentarca.

“Јa sam rođeni idealista“, rekao je Kusturica i dodao da je razvio posebnu viziju svijeta koji je povezan sa ljudima kojima se divi, od Če Gevare do Kastra.

“Pošto sa njima nisam mogao ništa da snimim, čim sam čuo o čovjeku koji je predsjednik ali i dalje vozi traktor i sam popravlja stvari po kući, znao sam da je on moj čovjek. I nisam pogrešio.“

Za Muhiku se pročulo tokom njegovog predsjedničkog mandata od 2010. do 2015. godine. jer je i kao predsjednik Urugvaja živio u kući na farmi, vozio stari folksvagen i skoro cijelu platu donirao u humanitarne svrhe.

Muhiku u Urugvaju i poštovaoci i kritičari jednostavno zovu Pepe. “Neki ljudi u Urugvaju ne vole ono šta Muhika radi i to je sasvim normalno“, rekao je Kusturica.

“Međutim, smatram da on nije toliko popularan u svijetu koliko bi trebalo da bude, a za mene je ikona.“

“Ovim ostvarenjem želim da prikažem duboku vezu između njegove ličnosti i povezanosti sa zemljom“, izjavio je Kusturica.

U dokumentarcu su kombinovani intervjui sa arhivskim fotografijama iz vremena kada je Muhika bio predsjednik, a ostvarenje se fokusira na Muhikine posljednje dane na vlasti.

Kusturica se nada da će film poslati poruku “poniznosti i predanosti“ i da će biti završen do septembra kako bi bio prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

Izvor: Yahoo.