Uoči Dana Republike, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u emisiji “Aktuelno” za našu televiziju rekao, da je sve spremno za obilježavanje 25 godina od njenog nastanka.

Predsjednik Republike istakao je da je Srpska, uprkos brojnim pritiscima, uspjela da opstane 25 godina, što nije pošlo za rukom pojedinim državama u regionu i da to samo pokazuje snagu koju ona ima.

– Ponosan sam na činjenicu da je Republika Srpske opstala 25 godina – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nema budućnost i najveća greška koja je napravljena je što je uopšte i formirana. Sutra će cijela Srpska pokazati snagu i jedinstvo, a proslavi Dana Republike prisustvovaće i brojni zvaničnici iz regiona i svijeta, istakao je Dodik.

Uprkos brojnim opstrukcijama da na proslavu Dana Republike, dođe i Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH, oni su danas postrojeni u najvećem gradu Srpske. Te opstrukcije su direktan udar na Republiku Srpsku, rekao je Dodik, i poručio, da je ovo posljednji put da Sarajevo pokušava da utiče na proslavu Dana Republike.

Јedan od posljednjih napada iz Sarajeva je i pozivanje da se ukine entitetsko glasanje, kaže Dodik. Ukoliko bi se to obistinilo, Srpska bi nestala za šest mjeseci, uvjeren je predsjednik Srpske.

Dodik je zapitao i zašto bi se robovalo BiH i predložio da se BiH mirno raziđe na entitetskim linijama, a da se onda svi usmjere na saradnju. Rekao je da bi novi referendum bio dobra stvar, naglasivši da ne želi nikoga da plaši, već da se samo bori za prava Republike Srpske.

Istakao je da je sada prioritet Zakon o Ustavnom Sudu BiH, a ako se to ne realizuje – zašto ne i referendum o osamostaljenju. Prema njegovim riječima, referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, sigurno “nije na dnevnom redu ove godine, osim”, kako kaže, “ako nas događaji ne ubrzaju”.

Pozvao je sve građane Srpske da sutra na trenutak zastanu u obavljanju svakodnevnih poslova i požele sve najbolje svojoj Republici.

Svečeno obilježavanje Dana Republike počinje sutra u ranim jutarnjim časovim i trajaće do kasno u noć.

RTRS