Dodik je izrazio uvjerenje da će usaglašeni prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH biti prihvaćen i da u ovoj pravosudnoj instituciji više neće biti stranih sudija.

“Da ne vjerujem, zar bih se upuštao u tako jedan ozbiljan posao, koji je za BiH od fundamentalnog značaja. Moramo svijetu pokazati da možemo i bez stranog uplitanja i bez stranih sudija u Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik.

On kaže da će uskoro sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, sa kojim zajedno priprema prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, objelodaniti taj zakonski prijedlog.

“Onda nam predstoji težak i dugotrajan proces usaglašavanja, jer oko tog zakona mora doći do saglasnosti legitimnih predstavnika i institucija sva tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Dodik.

Govoreći o Danu Repulike Srpske, predsjednik Milorad Dodik kaže da niko nema pravo da poništava rođendan Republike Srpske, 9. januar, jer bi to značilo da ona ne postoji.

“Niko nema pravo nikome da poništava datum rođenja jer bi to značilo da i ne postojiš, a Republika Srpska je rođena 9. januara 1990. godine. Ako bi se, ne dao Bog, odrekli datuma njenog rođendana, sami bismo ukinuli i Srpsku. A ko je u Srpskoj lud to da uradi?”, upitao je Dodik.

Dodik je za novosadski “Dnevnik” izjavio da će Republika Srpska ove godine 9. januar obilježiti svečanije nego ikada do sada.

“Mi ni ovog puta, kao ni do sad, nikome nećemo prkositi i nikoga, ne daj Bože, vrijeđati”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je do sada bilo dosta skrnavljenja Dejtonskog sporazuma, koje je uvijek bilo samo na štetu Republike Srpske, kao i prijetnji visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

“Incko, čiji je rok trajanja odavno istekao, trudi se da uvijek nešto dramatizuje i preuveličama ne bi li što više ostao u BiH. On je tu da posreduje u dijalogu i dogovoru sva tri konstitutivna naroda, odnosno nadležnih institucija i legitimnih predstavnika sva tri naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, a ne da nameće odluke, štiteći interes samo Bošnjaka. Toga više nema! To više ne pije vode”, poručio je Dodik.

On kaže da od njega niko do sada nije tražio da se Republika Srpska distancira od Srbije.

“Da je i traženo, ja ne bih ništa ispoštovao. Niti se Srbija može odreći Republike Srpske, niti Srpska Srbije. Istini za volju, u prošlosti je bilo prepreka na Drini, ali mi sada gradimo mostove koji će nas spajati, a ne razjedinjavati. Odnosi Republike Srpske i Srbije su na vrlo visokom, zavidnom nivou i naša je obaveza da te odnose proširujemo i unapređujemo”, rekao je Dodik.

On ističe da mu nije jasno kome smeta dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

“Kome to može da smeta, osim umobolnim ljudima. Mi smo pozvali još neke političare, istaknute akademike, sportiste… Videćemo ko će sve da dođe. Meni je iskreno žao što i premijer Srbije Aleksandar Vučić neće biti sa nama, jer mora na službeni put u inostranstvo, koji je ranije dogovoren”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o pitanju vojne imovine, Dodik je rekao da otimačine neće biti.

“Otimačine ni pedlja teritorije Srpske neće biti. Nije problem da Oružane snage BiH koriste neke objekte, ali da ih otimaju, to nećemo dozvoliti”, rekao je Dodik.

Izvor: SRNA/RTRS