Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske završena je rekonstrukcija i opremanje dvije etaže Centralnog medicinskog bloka, što je dio projekta vrijednog 84 miliona evra. Sredinom mjeseca, u ovaj dio sele se četiri klinike.

Kompletan projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila finansira Vlada putem kredita Evropske investicione banke.

Potpuno opremljeni i rekonstruisani dio Centralnog bloka, sa više od 200 kreveta prilagođenim za komforniji boravak pacijenata, spreman je da se klinike za unutrašnje bolesti, neurologiju, očne bolesti, bolesti uha, grla i nosa i Služba za maksilofacijalnu hirurgiju presele u što kraćem roku.

Direktor UKC Republike Srpske Mirko Stanetić istakao je da nije rađena samo građevinska rekonstrukcija, nego i  edukaciona, te da zahtijeva maksimalnu angažovanost svih zaposlenih i pomoć institucija Srpske.

Iduće godine, Univerzitetski klinički centar dobiće 41 hiljadu kvadratnih metara rekonstruisanih i opremljenih prostorija. Resorni ministar poručuje da se najveći projekat u zdravstvu Srpske odvija planiranom dinamikom.

dodik-posjeta-klinickom-centru-2

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić kaže da se nadaju i planiraju da i ranije presele pacijente sa hirurgije, jer bi u UKC imali adekvatne uslove za liječenje.

Uoči Dana Republike, ovo je dobra vijest za sve građane Srpske, poručio je predsjednik Milorad Dodik i rekao da se za izgradnju 85.000 kvadratnih metara prostora na UKC iz budžeta Srpske izdvaja 100 miliona evra. Ovaj projekat, kaže, jeste najveći, ali nije jedini. Projekti u Nevesinju, Bijeljini, Doboju i Istočnom Sarajevu doprinose slici zdravstva u Srpskoj.

RTRS