Dolazak novog izbjegličkog talasa iz Afrike izazvao bi promjenu vjerske slike Evrope i bio bi ključna operativna podrška terorističkim organizacijama na zapadnom Balkanu, kaže stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Oko 15 miliona ljudi iz Afrike spremno je da do 2020. godine krene put Evrope, navodi se u dokumentu austrijske vojne tajne službe u čiji je sadržaj imao uvid njemački Bild. Ukoliko bi se ta prognoza ostvarila, bio bi to znatno veći izbjeglički talas od aktuelnog.

Glijašević kaže da je austrijska Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka ozbiljna institucija i da se njihove procjene moraju uzeti ozbiljno.

– Možda je rok koji su dali u dokumentu predug i to bi se moglo obistiniti puno brže nego što se očekuje – kaže Galijašević, i dodaje, da bi to moglo da predstavlja još veći bezb,ednosni izazov za Evropu, uključujući i Srbiju i države regiona.

Glavni okidač novog migrantskog talasa iz Afrike bilo je rušenje Libije, koja je bila “veliki Kineski zid”, odnosno velika brana Evropi i Mediteranu od takvih procesa, smatra Galijašević, i podsjeća, da je Gadafi više koristio svoju vojsku da posreduje u sukobima u Čadu, Nigeru, Kongu i Sudanu, nego što je branio svoj režim u Tripoliju ili Bengaziju.

Kao jedan od mogućih okidača budućeg izbjegličkog talasa, on navodi podijeljenu Nigeriju u kojoj nema Gadafijevih trupa koje bi posredovale između muslimana i hrišćana, uz snažno djelovanje Boko harama koji je prihvatio da bude vojno-politička struktura ID. On smatra da bi eventualni budući migrantski talas biti daleko značajniji od ovog u kojem u Evropu dolaze izbjeglice iz Iraka, Sirije i Avganistana.

Prema njegovim riječima, takav silovit migrantski talas, u kojem bi bile zatvorene granice Turske, izazvao bi direktan udar na Španiju, Italiju ili Grčku, koja je “ranjiva meta u smislu zapadnog uticaja”.

– Dolazak takvog talasa izazvao bi promjenu vjerske slike same Evrope i bio bi ključna operativna podrška terorističkim organizacijama na zapadnom Balkanu. Mnogi teroristi bi legalno našli mjesto na tlu Kosova, BiH i Albanije, a vidimo da se na području takvih država koje teže potpunoj islamizaciji vjerski talasi ne smatraju bezbjednosno rizičnim, nego se kroz određeno filtriranje prihvataju i daje se im se podrška – ističe Galijašević, i zaključuje, da bi to ugrozilo bezbjednost cijele Evrope, a pogotovo onih prostora koji su i dalje nacionalno mješoviti i u kojima lokalni muslimani pružaju podršku tom talasu.

Izvor: Sputnik