Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zatražiće određivanje pritvora za Rifeta Suljića iz sela Gornja Zimča, kod Visokog, osumnjičenog da je jednog rođaka, i to Zilku Suljića (57), ubio, a drugog, Behaju Suljića, ranio u noge.

“Motivi su ranije nesuglasice sa oštećenima. Istraga je u toku”, kazali su iz nadležnog tužilaštva.

Sumnja se da je Rifet u rođake pucao iz pištolja. Prvo je, kako se pretpostavlja, u subotu naveče otišao do Zilkine kuće, te kroz prozor pucao prema njemu.

Zilko, koji je sjedio u kući i gledao televiziju, pogođen je u grudi, a kasnije je preminuo.

“Potom je otišao do rođaka Behaje i pozvao ga da izađe iz kuće. Tada mu je pucao u noge, nakon čega je pobjegao. Rifet je uhapšen nekoliko sati kasnije”, otkrivaju izvori bliski istrazi.

Po pričama mještana, Rifet je prije desetak godina pijan bacio bombu na zgradu u kojoj je održavan sastanak u vezi sa vodosnabdijevanjem, a tada su ranjeni Behaja, te Zilkin otac.

“Zbog toga je Behaja tužio Rifeta i dobio je sudski spor, a što bi moglo da bude uzrok ovog njegovog krvavog pira”, tvrde mještani.

Rifet je otkriven i uhapšen u svojoj kući. Po pisanju federalnih medija, u kući je bio zaključan, pa je policija pokušala s njim da pregovara, a pošto joj to nije uspjelo, provalila je vrata i uhapsila ga.

Rifet Suljić je, kako je ranije objavljeno, u trenutku hapšenja bio sav krvav, a imao je povredu lijevog uva nanesenu oružjem, te se pretpostavlja da se pokušao ubiti.

Pomoć mu je ukazana u lokalnom domu zdravlja te je sproveden na saslušanje u policijske prostorije, a potom mu je određeno zadržavanje u prostorijama Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Kako saznajemo, Kantonalno tužilaštvo ZDK sumnjiči Rifeta Suljića za više krivičnih djela, i to za ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, te nanošenje lakih povreda. Terete ga i za nezakonito držanje oružja.

NN