Za situaciju kada žena stalno pojačava grijanje i ponavlja da joj je hladno, a muškarac ga smanjuje ili se skida u majicu s kratkim rukavima jer mu je vruće dok se ona smrzava postoji naučno objašnjenje.

Žene imaju višu tjelesnu temperaturu

Istraživanje Medicinske škole Univerziteta Merilend otkrilo je da je temperatura tijela žena viša nego temperatura muškaraca. Iako bi mnogi pomislili da bi ženama trebalo baš zbog toga da bude toplije, griješe. Što je naše tijelo toplije to je subjektivni osjećaj da je napolju hladnije nego što jeste.

Žene koje koriste kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu

Temperatura tijela je viša nego inače kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Hormoni utiču na temperaturu tijela, iako mi to možda ne primjećujemo.

Žene imaju hladnije ruke i noge nego muškarci

Prva stvar koju ćete čuti kada je ženi hladno jeste da joj se smrzavaju ruke i stopala i u pravu su. Studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet otkriva da je temperatura ruku i nogu kod žena za pet stepeni niža nego kod muškaraca.

Žene imaju brži metabolizam

Ovo je veliki problem iz dva razloga. Metabolizam određuje brzinu kojom sagorijevamo hranu i tokom tog procesa dolazi do zagrijavanja tijela. Ženama je hladnije nego muškarcima jer je njihov metabolizam 23 odsto brži, a to je ujedno i razlog zašto se brže goje od muškaraca iako jedu manje.

Grejanje u velikom broju zgrada je zasnovano na metabolizmu muškaraca

Ako ste primetili da vam je na poslu hladnije nego muškarcima, to je zato što su termostati podešeni po modelu razvijenom 1960. godine i koji je u obzir uzimao samo brzinu muškog metabolizma.

Izvor: N1