Akademik Dževad Jahić, autor skandaloznog „Školskog rječnika bosanskog jezika“ u kojem Srbe naziva đikanima i genetskim četnicima, predvodiće stručni tim za izradu pravopisa brosanskog jezika.

To je odlučeno na zajedničkoj sednici Predsedništva i Senata Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), održanoj juče u Sarajevu, gde je na predlog Odeljenja za bosanski jezik i bošnjačku književnost usvojena je Odluka o izradi novog pravopisa bosanskog jezika.

Realizacijom ovog projekta, saopšteno je iz BANU, koordinisaće rukovodilac Odeljenja akademik Hasnija Muratagić-Tuna, a stručni tim će predvoditi Jahić, čija je skandalozna knjiga u upotrebi u školama i na fakultetima u Federaciji BiH.

Na istoj sednici BANU odlučeno je da tema predstojećeg broja „Glasnika“ bude „Perspektive i izazovi bošnjačke nacionalne politike“, gde će, pored članova Akademije, naučne radove moći delegirati i drugi istaknuti naučnici.

Sednici su pristvovali i poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u Skupštini Srbije i bivši muftija Muamer Zurorlić, kao i bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

EuroBlic