Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, povodom uznemirujuće izjave koju je dao Valentin Incko, a u kojoj u isti kontekst stavlja Republiku Srpsku i NDH, poslao je danas visokom predstavniku za BiH knjigu “Zločini nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj” i tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na koricama knjige, Borenović je još jednom zatražio izvinjenje visokog predstavnika, navodeći da “kao Srbin ne mogu da ostanem ravnodušan na izjavu u kojoj je Republiku Srpsku stavio u isti kontekst sa Nezavisnom državom Hrvatskom.

ustaski-zlocini-2

“Kao pravoslavni hrišćanin, u vrijeme praznovanja rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista, tu nesmotrenost pokušaću da objasnim Vašom neupućenošću”, naveo je on.

Uz knjigu “Zločini nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“, lider PDP-a Incko je poslao i tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi ga podsjetio da je ” taj sporazum predvidio postojanje i ulogu visokog predstavnika u BiH, zbog kojeg Vi danas jeste ovdje, ali i učvrstio poziciju Republike Srpske”.

“Očekujem da se čitanjem, i knjige i sporazuma, bolje upoznate šta stoji iza dva dijametralno suprotna pojma koja tako olako koristite. I dalje očekujem Vaše izvinjenje svim Srbima i stanovnicima Republike Srpske”, naveo je Borenović.

ustaski-zlocini-3

RTRS