Kolinda Grabar Kitarović ponovo je uzburkala duhove u regionu, i to izjavom da Srpsku treba spustiti na zemlju, a da je 9. januar falsifikat.

Hrvatskoj predsjednici iz Republike Srpske poručuju da nauči lekciju o istorijskim činjenicama. Deveti januar nije falsifikat, već originalni datum nastanka Republike Srpske.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik cijeni zabrinutost hrvatske predsjednice za mir u BiH, ali je, kaže, propustila da se upozna sa istorijskim činjenicama.

– Hrvatska je baš kao i Srbija, jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga i hrvatska predsjednica ima pravo da o BiH govori iz ugla očuvanja sporazuma kojim je BiH 1995. godine sastavljena, i tu se slažem s njom, ali izvor nestabilnosti je u drugom entitetu – rekao je predsjednik Republike Srpske.

Deveti januar nije falsifikat, već originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska, koja u Dejtonu dobija međunarodno priznanje, poručio je Dodik.

– I Federacija BiH, drugi dio BiH, nije stvorena u Dejtonu, već je kao autentičan američki spoljnopolitički projekat stvorena u Vašingtonu 1994. godine. Dakle, oba entiteta su bila realnost i prije Dejtonske konferencije – rekao je Dodik.

Јedna od loših balkanskih navika je i to što bi mnogi radije pospremali tuđe dvorište, a ne bi svoje – tako je izjavu hrvatske predsjednice prokomentarisala premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Odgovor ima i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

– Bilo bi bolje da predsjednica Hrvatske upozna javnost o svom radu u Americi, nego što komentariše Republiku Srpsku, ali vjerovatno ovo manje boli – rekao je Čubrilović.

Za ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka izjava hrvatske predsjednice suprotna je političkom razvoju dobrosusjedskih odnosa.

– Posebno je zabrinjavajuće što predsjednica Hrvatske šalje poruke u prijetećem tonu i na taj način podstiče tenzije u regionu – reako je Crnadak.

Ministar inostrnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je hrvatska predsjednica grubo povrijedila Srbiju, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, što je, kaže, laž.

– Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Јevreja i Roma – Јasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, kada se ulice nazivaju po Mili Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče, a trećinu proteraju? – upitao je Dačić.

Grabar Kitarović je Republiku Srpsku i Srbiju izvrijeđala gostujući u emisiji HRT-a “Iza zavjese”.

RTRS