Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da saobraćanje voza na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica, koji sutra kreće u promotivnu vožnju, ne bi trebalo da bude sporno, jer sve drugo bi bilo nacionalizam i šovinizam.

“Svaka sloboda kretanja ne treba da bude sporna za bilo koga… Tako da ne želim da razmišljam u tom pravcu”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će ovaj voz preći administrativnu liniju zbog zaoštravanja odnosa Begrada i Priština zbog slučaja Haradinaj.

On je podsjetio da se putnički saobraćaj odvija na relaciji između centralnih dijelova Srbije i njene južne pokrajine Kosova i Metohije već godinama, a dnevno desetine autobusa idu na relaciji Beograd – Priština, Kosovska Mitrovica – Beograd, uključujući i dva voza dnevno, koji saobraćaju između Kosovske Mitrovice i Kraljeva.

Promotivna vožnja na željezničkoj liniji Beograd – Kosovska Mitrovica biće organizovana sutra, nakon 18 godina.

Voz će u promotivnu vožnju, koja je organizovana na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, krenuti u 8.30 časova sa Glavne željezničke stanice u Beogradu, saopšteno je iz ove kancelarije.

Ovom događaju prisustvovaće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predstavnici Ministarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije i direktori željezničkog sektora.

Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna.

Unutrašnjost voza na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, koji je stigao iz Rusije, dekorisana je motivima srpskog kulturnog i duhovnog naslijeđa na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA/Blic