Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Crnu Goru “drži šačica seoskih bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći”.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom služenja molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, poslije dočeka Nove godine po Јulijanskom kalendaru naveo da Crnu Goru “drži šačica seoskih bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći”.

“Јužnoslovenski komunizam, kao jedna velika ideja, nije uspjela zato što nije bilo božjeg blagoslova. Zato što se temeljila na ubistvu Boga u ljudima. Zato je sve što su stvarali njeni sinovi oteto, opljačkano je”, rekao je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a prenose podgorički mediji.

Po njegovim riječima, to je slučaj sa svim južnoslovenskim narodima, pa i sa Crnom Gorom.

“Danas u Crnoj Gori imamo šaku kulaka, bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći. Njihovi očevi su ubijali buržoaziju, a oni su sada nova buržoazija. Grade novu budućnost na otimanju, bratoubistvu”, rekao je Amfilohije.

Mitropolit, koji je oštar protivnik članstva Crne Gore u NATO-u, osvrnuo se u obraćanju i na to pitanje i Sjevernoatlanski savez i novi svjetski poredak uporedio sa “krstaškim ratovima, inkvizicijom, Napoleonom, fašizmom, nacizmom, komunizmom”.

“Ono što su radili krstaški ratovi, inkvizicija, Napoleon, fašizam, nacizam i komunizam, to je ono što sada ovaj novi globalni poredak radi. Istim putevima, istim metodama, novim pravilima, bombardovanjima Srbije i Crne Gore, otimanjem Kosova i Metohije”, naveo je Amfilohije.

Pomenuo je stav da je crnogorsko priznanje Kosova “najveća i strašna izdaja Crne Gore”.

Oko stotinu ljudi sinoć je po hladnom vremenu u centru Podgorice dočekalo Novu godinu po Јulijanskom kalendaru.

Doček je organizovao opozicioni Demokratski front, a pridružio im se i nekadašnji premijer SR Јugoslavije Momir Bulatović.

RTRS