Današnji dan mogao bi biti najdepresivniji dan ikad, tvrde naučnici koji stoje iza jednačine kojom se izračunava najdepresivniji dan u godini.

Ponedjeljak 16. januara 2017., mogao bi biti najdepresivniji dosad zbog brojnih smrti slavnih, straha od mandata Donalda Trumpa u SAD-u te Brexita.

“Svi faktori za depresivni ponedjeljak su tu, ali dodatne brige s kojima su se ljudi morali nositi u proteklo vrijeme učinit će ovaj ponedjeljak još depresivnijim”, rekao je za Telegraph dr. Cliff Arnall, tvorac jednačine za najdepresivniji dan u godini.

“Politički faktori im daju osjećaj nesigurnosti, a smrti slavnih su ih podsjetile na vlastitu prolaznost”, tvrdi.

Ako vam još uvijek nije jasno o čemu je riječ, trebate znati da je još 2005. godine dr. Arnall pronašao formulu za izračunavanje najdepresivnijeg dana u godini. Formula u obzir uzima vremenske uslove, dugove, vrijeme koje je prošlo od Božića te motivaciju.

Jednačina je pokazala da je najdepresivniji dan u godini treći ponedjeljak u januaru. Tada stižu računi za blagdansku histeriju iz mjeseca prije, a upravo u tom vremenskom periodu ljude “udari” realnost te shvate da su praznici zaista prošli.

Jednačina glasi ovako:

[W+(D-d)]xTQ/MxNA

Tu W predstavlja vremenske uslove, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme proteklo od Božića, Q vrijeme proteklo od naših propalih pokušaja da nešto učinimo, M nizak nivo motivacije i NA potrebu za kretanjem u akciju.

NN