Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH potvrdila je autentičnost dokumenta kojim je naređeno sprovođenje kontraobavještajnih zadataka prema Srbiji, prenose federalni mediji.

To će u četvrtak, 19. januara, biti tema zajedničke sjednice Parlamentarne komisija za nadzor nad radom OBE i menadžmenta ove agencije.

Tako je potvrđena autentičnost dokumenta koji je prva objavila Radio-televizija Republike Srpske.

U prvim reagovanjima, zvaničnici Srpske tražili su odgovornost za nalog za prisluškivanje srpskih zvaničnika.

Iz Federacija BiH samo se čula zabrinutost zbog činjenice da je povjerljiv dokument procurio u javnost.

Pod oznakom “strogo povjerljivo” – OBA duže od pola godine sprovodi akciju “Ušće”. Na terenu se koriste metode prisluškivanja, praćenja i druge obavještajno-bezbjednosne mjere.

Da je autentičan dokument koji je RTRS objavio, a koji je podigao prašinu, OBA je danas, prema portalu Kliks, potvrdila. Izjašnjenje o autentičnosti dokumenta stiglo je članovima nadležne komisije Parlamenta BiH.

Da li je tačna informacija sarajevskih medija, predsjedavajući Komisije Nikola Špirić danas nije želio ni da potvrdi ni da demantuje: “Dobili smo odgovor. O povjerljivim stvarima ne mogu da govorim a kada budemo imali definitavan stav, onda će javnost biti informisana.”
Dokument, sa oznakom “tajno”, polovinom decembra stigao je i u kabinet potpredsjednika Parlamenta Srpske Nenada Stevandića. Odmah ga je uputio na adrese svih zvaničnika u RS i Srbima u zajedničkim institucijama BiH koji su ga lično primili 20. decembra.

U propratnom pismu Stevandić je tražio da se utvrdi da li je bilo zloupotreba. Reagovanja koja su uslijedila, posebno od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, kako je tada rekao, nisu bila adekvatna: “Izađe gospodin Bosić i kaže- vidjećemo da li je taj dokument tačan. A on saziva organ koji je izabrao i OBU i OSU i SIPU. Ko će provjeriti, hoćete li vi novinari? Ili gpspodin Crnadak kaže – nije to dobra poruka. Staviš na dnevni red Savjeta ministara dokument i vidiš ko je odgovoran.”

Na potvrdu o autentičnosti dokumenta, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, bez komentara. A OBA je danas odgovorila tek na prvo pitanje koje su postavili zvaničnici Srpske. Ono o odgovornosti i dalje ostaje sa upitnikom.

Međutim, otvoreno je i novo pitanje – šta u OBI rade srpski kadrovi?!

RTRS