Savjetnik predsjednika Republike Srpske Pero Simić rekao je da se “nikada u političkom životu BiH nije pojavila takva snažna autokarikatura kao što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić”.

– Kad god ga vidim na TV ekranu i kad ustanovim da ne može da završi vlastitu rečenicu, jer zaboravi šta je htio da kaže i šta mu je bila namjera osjetim duboko ljudsko sažaljenje prema njemu – rekao je Simić Srni, komentarišući današnju tvrdnju Mektića da se “radi na destabilizaciji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića”, te da ima dokaze da se “to koordinira iz kabineta /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodik putem Pere Simića”.

– Podrivaju Vučića da ne bi bio kandidat za predsjednika Srbije jer podržavaju Vuka Јeremića. Oni rade na destabilizaciji regiona – tvrdi Mektić.

Anđelković: Mektićeve tvrdnje iz lično-partijskih interesa su zastrašujuće

Analitičar Dragomir Anđelković je ocijenio da su besmislene i zastrašujuće tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da analitičar Dževad Galijašević, uz koordinaciju kabineta predsjednika Republike Srpske, potkopava odnose Srbije i BiH i radi na destabilizaciji srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Anđelković je izrazio mišljenje da je to “Mektićev individualni čin, koji se možda može tumačiti njegovim vezama sa Zagrebom i Sarajevom ili nekim drugim krugovima koji žele da uguše Republiku Srpsku, izazivanjem sukoba između Beograda i Banjaluke”.

– Takve tvrdnje djeluju, na neki način, naivne. Kao da je rekao da rimski papa potkopava kineskog predsjednika i nastoji da suzbije model trgovine koji odgovara Pekingu. Znači, potpuna besmislica – rekao je Anđelković.

On je dodao da ta besmislica može da djeluje nekome zanimljivo, jer “u toj cijeloj priči se ubaciju neki živi ljudi, koji realno postoje, neki stvarni događaji kao što su izbori /u Srbiji/, a sve ostalo je, po svemu sudeći, izmišljeno”.

– Takve stvari su veoma loše kada se dešavaju među Srbima. Kada tako nešto rade bošnjački i hrvatski političari, to se može razumijeti, ali kada srpski političari na taj način pokušavaju da pokvare odnose Banjaluke i Beograda, zbog lično-partijskih interesa, to je zastrašujuće – konstatovao je Anđelković.

On je istakao da je Republika Srpska jaka samo onoliko koliko je oslonjena na Srbiju, a da se svađanjem Banjaluke i Beograda direktno radi protiv Republike Srpske.

Anđelković je ocijenio da tako nešto može da radi samo onaj ko u interesu stranog faktora želi da nanese što veću štetu Republici Srpskoj.

Čak ni unutrašnje podjele u Republici Srpskoj, jake emocije koje postoje među partijskim liderima vlasti i opozicije, ne mogu, kaže Anđelković, biti dovoljan razlog da se tako nešto radi.

On je dodao da ne vjeruje da bi iko drugi od opozicionih političara na nivou Republike Srpske bio spreman tako nešto da uradi.

Komentarišući činjenicu da ovakva Mektićeva izjava dolazi u momentu američkih sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Anđelković je rekao da je moguće da su neki krugovi u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, čak i sprski krugovi, doprinijeli tome, da su huškali odlazeću američku administraciju da pokrene akciju.

– Iz prostog razloga što ti krugovi znaju da bez podrške, koju su imali, neće moći da opstanu i sada probaju da izazovu maksimalni haos, kako bi se u tom haosu spasili od gubitka političkog značaja – rekao je Anđelković.

Mektić je danas izjavio da analitičar Dževad Galijašević “potkopava odnose između Srbije i BiH”, te da “radi na destabilizaciji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića”.

Galijašević: Mektić je generator najvećih problema u BiH

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najveći problem bezbjednosti u BiH i generator svih najvećih problema.

– Tužilaštvo BiH je trebalo davno pozvati Mektića zbog njegove falsifikovane hrvatske diplome i načina na koji je zaštitio kriminalce koji su napali premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i pokušali na njega da izvrše atentat – rekao je Galijašević Srni.

On smatra da je Tužilaštvo BiH trebalo da pozove Mektića i zbog načina na koji štiti nekadašnjeg načelnika ratnog štaba takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, bivšeg ratnog komandanta takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji stalno govore o ratu i o tome da će neka politička rješenja sigurno izazvati rat, stalno uvodeći rat kao opciju.

– Mektića treba svakako pozvati zbog toga što štiti teroriste koji se vraćaju iz Sirije, umanjuje problem terorizma i ekstremizma, što uporno napada na Republiku Srpsku i što ne shvata da sve ovo što se dešava – sankcije i sve ostalo, nije napad na jednog čovjeka već, praktično, napad na Republiku Srpsku i zaštita Bakira Izetbegovića i njegove apelacije Ustavnom sudu BiH . kaže Galijašević.

Galijašević je istakao da ovakvim izjavama Mektić želi da mu se osveti zbog krivičnih prijava koje je podnio protiv njega, a koje su u postupku u Tužilaštvu BiH.

– Riječ je o prijavama u vezi sa Mektićevom lažnom diplomom i lažnim tvrdnjama o mom navodnom učešću na Vozući koje je plasirao s ciljem obmanjivanja javnosti – kaže Galijašević.

Izvor: SRNA/RTRS