Novi predsjednik SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, ocijenio je njemački politikolog Zibo Јansen.

Јansen vjeruje da će na Balkanu jačati uloga Rusije. U intervjuu za Dojče vele, on navodi da smatra da će se Tramp potpuno povući i Balkan “proglasiti evropskim pitanjem”.

“S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni – recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj”, dodao je Јansen.

Govoreći o širenju NATO u regionu, Јansen je izrazio uvjerenje da narednih godina neće biti proširenja.

“Tramp za to neće imati interesa. To je za njega drugorazredno i trećerazredno pitanje, a bez SAD tamo… neće biti bitnih bezbjednosno-političkih pomaka. SAD su uvijek bile veoma važan dio u NATO i ako se one sada povuku, ili djelimično povuku, onda Savez, s jedne strane, vrlo jasno gubi na značaju, a s druge – sva proširenja su dovedena u pitanje. A to je, vrlo jasno, uspjeh za Putina”, dodao je njemački politikolog.

Јansen je rekao i da je strah Prištine od podjele Kosova “sigurno opravdan”.

“Na obje strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Vjerujem da je to za obje strane i dalje veoma odlučujuće pitanje. Kosovski Albanci žele cijelo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad sjevernim dijelom. Tu ima mnogo potencijala za konflikt”, kazao je. Konflikt je, po njegovim riječima, sada spriječen time što su na Kosovu međunarodne trupe.

Јansen je rekao da se “srednjoročno gledano” može očekivati povlačenje američkih trupa sa Kosova i ocijenio da bi to bio katastrofalan scanario i za Balkan i za EU, jer bi Blakan bio prepušten sam sebi.

“Vjerujem da te zemlje više od 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma i 17-18 godina nakon kosovskog rata, nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju da njima samostalno upravljaju. Zbog toga Zapad tu mora da pomogne. Za EU će to biti veoma veliki problem iz jednostavnog razloga što vjerujem da EU, zbog sopstvene unutrašnje krize, nije u stanju da pitanje Balkana sama i suvereno riješi. To će biti veoma teško za Evropsku uniju”.

Govoreći o američkim sankcijama predsjedniku RS Miloradu Dodiku, Јasen je kazao da može da zamisli da administracija Donalda Trampa ukine te sankcije.

“Mogu da zamislim, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Tramp zaista, ako želi nagodbu sa Putinom, u najmanju ruku neće slijediti te sankcije. Postoji, naime, više načina – sankcije ne moraju da budu ukinute, one jednostavno ne moraju da se sprovode. To je takođe moguće…”, rekao je.

Ocijenio da će Trampov mandat biti “potpuno nova vrsta mandata, različita od svih do sada, uključujući i mandat Džordža V. Buša i njegov rat u Iraku”.

“Mislim da Donald Tramp neće da vodi računa ni o diplomatskim običajima, ni o ugledu SAD, već da će da sprovodi vrlo jaku izolacionističku politiku. On će sa tzv. klasičnim saveznicima da veoma snažno izaziva ekonomske, a moguće i političke konflikte….Polazim od toga da će ovo biti vrlo težak predsjednički mandat”, dodao je.

Govorći o odnosu Putin-Tramp, istakao je da podržava “poboljšanje odnosa sa Rusijom, ali ne na račun slobode, demorkatije i ljudskih prava”.

Izvor: Agencije