Nešad Arnaut iz Karakaja kod Zvornika s boravištem u austrijskom gradu Klagenfurtu, kojeg je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prijavio tužilaštvu u Austriji nakon što je nakon pola godine objavljena njihova zajednička fotografija na Inckovom imanju, i dalje slobodno šeta i kao član vehabijskog udruženja “Srednja pot” iz Slovenije promoviše radikalizam.

Arnaut bez skrivanja nosi fašističke simbole i promoviše radikalizam gdje god se pojavi i na društvenim mrežama. “Glas Srpske” je u martu prošle godine objavio fotografiju na kojoj Arnaut u javnosti nosi fes sa oznakama zloglasne fašističke Handžar divizije. Ta jedinica nacističke Njemačke je kao dio SS formirana u Drugom svjetskom ratu od njemačkih oficira i podoficira i regruta muslimana iz BiH i Albanaca sa Kosova i Metohije.

Na jednoj fotografiji Arnaut i Incko su pozirali zagrljeni na imanju visokog predstavnika u Austriji. Incko je tada potvrdio autentičnost fotografije navodeći da je Arnaut bio radnik firme koju je angažovao na svom imanju, a kada je saznao za detalje iz njegove biografije rekao je da je šokiran i da će se obratiti austrijskom tužilaštvu, piše Glas Srpske.

Na pitanje šta je učinio povodom tog slučaja, koji ga je kompromitovao u javnosti, Incko, koji je nedavno Dan Srpske uporedio sa danom kada je osnovana nacistička Nezavisna država Hrvatska, je “Glasu Srpske” odgovorio da je podnio prijavu.

– Tužilaštvu u Klagenfurtu sam u vezi s tim slučajem podnio prijavu u pisanoj formi 15. jula 2016. godine. Poslije toga tužilac je sa mnom dva puta kontaktirao tokom prošle godine. Shodno tome, prava adresa za pitanja u vezi s tim sada je austrijsko državno tužilaštvo – kaže Incko.

Pojasnio je, kao i prošli put, da je fotografija s Arnautom nastala prije nekoliko godina tokom građevinskih radova na njegovoj kući u Austriji. Kaže da je tada unajmio prijavljenu austrijsku firmu i da nije imao nikakvog razloga da provjerava ličnu pozadinu radnika te firme.

Austrijsko tužilaštvo još se ne oglašva o ovom slučaju.

Za to vrijeme Arnaut i dalje sprovodi svoju misiju širenja radikalizma. Na video-snimku novijeg datuma vidi se Arnaut u prostoriji punoj pripadnika vehabijskog pokreta u kojoj jedan od njih, obučen u maskirnu uniformu, čita vjersku molitvu.

Sa njegovog “Fejsbuk” profila jedino su uklonjene fotografije sa Inckom i ona na kojoj nosi fašistička obilježja, ali su uočljivi komentari koji propagiraju radikalizam i stavovi glavnog imama džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezima Halilovića Muderisa, koji važi za glavnog ideologa vehabijskog pokreta u BiH.

Arnaut na “Fejsbuk” profil kači i izjave hafiza Dževada Gološa iz Mostara, koji je član Rijaseta Islamske zajednice i uz čije posredovanje je na ratište u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH.

dzevad golos

Među prijateljima Nešada Arnauta na njegovom “Fejsbuk” profilu je Egipćanin Imad Elhusin, nekadašnji vjerski vođa odreda “El mudžahedin”, koji je tokom rata bio u sastavu Armije RBiH i čiji su pripadnici počinili najmonstruoznije zločine među kojima su i ritualna odsjecanja glava kao što sada čine džihadisti Islamske države.

Njegovo pravo ime je Eslam Faragala, a identitet je promenio 1994. godine u Eslam Durmo. On je 2001. godine u Egiptu osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, odnosno umješanosti u ubistvo 58 zapadnih turista u Luksoru 1997. godine. U oktobru te godine oduzeto mu je državljanstvo BiH i deportovan je u Egipat gde je, nakon izdržanih osam godina zatvora i pada vlasti Hosnija Mubaraka pušten na slobodu. Osim njega, među Arnautovim prijateljima su i brojni pripadnici i simpatizeri vehabijskog pokreta.

Izvor: Blic