Opozicija radi na ukrupnjavanju političke scene s ciljem da preuzmu vlast od SNSD na opštim izborima 2018. godine, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori navode da predstavnici stranaka, koji čine Savez za promene, razmatraju dva koncepta s kojim bi izašli na opšte izbore. Jedan bi bio da Napredna stranka i Srpska radikalna stranka pristupe SDS, a drugi da se napravi koalicija stranaka, ali pod imenom SDS-a.

Naime, lideri PDP i SDS Branislav Borenović i Vukota Govedarica već pripremaju novu platformu delovanja Saveza, koju bi uskoro trebalo da razmatraju sve članice. Borenović kaže da će to biti dokument koji će preciznije obavezati stranke u kojem pravcu da deluju.

-To je potrebno kako bi omogućili da ekonomsko stanje u RS bude mnogo bolje, te kako da se odnosimo prema ključnim političkim temama, a posebno o socijalnim – navodi Borenović.

borenovic

Ipak, ključ svega, kao i budućnosti Saveza za promene, je u rukama Govedarice, odnosno SDS kao najveće opozicione partije. Međutim, lidera SDS nismo uspeli dobiti za komentar, dok predsednik Napredne Srpske Adam Šukalo otkriva za „EuroBlic“ da se opozicija uveliko priprema za predstojeće opšte izbore.

– Neophodno je ukrupnjavanje stranaka na političkoj sceni, a posebno politika. Međutim, još nismo završili razgovore oko toga da li to podrazumeva utapanje u jednu od većih stranaka. Otvoreni smo za saradnju, ali da bi išli u tu priču, moramo znati šta je koncept SDS i koji će biti njihov kurs za 2018. – kaže Šukalo.

On tvrdi i da nije spreman utopiti stranku u SDS ili NDP, sa kojima, takođe, vode razgovore, kako bi se on i Goran Đorđić našli na listama za novi mandat u NS RS.

-U razgovorima nismo tražili osiguranje za nas, odnosno da budemo na kompezacijskoj listi. Želimo da budemo deo koncepta politika preuzimanja vlasti, a na osnovu postignutih rezultata u NS RS smatram da ćemo ponovno ući u parlament – kaže Šukalo.

S druge strane, potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović kaže da o detaljima nove platforme Saveza u ovoj stranci ne žele da govore dok dokument ne bude potpisan.

-Tačno je da vodimo razgovore sa određenim političkim partijama. Sa novom platformom izaćemo u javnost do 15. februara, kada ćemo imati i predsedništvo stranke. U NDP želimo da se napravi ozbiljan pristup i da se definišu ciljevi za dalje delovanje, ali i da se napravi organizacija i infrastruktura kako bi se proveli svi zaključci – rekao je Krsmanović.

Otvorene opcije

Lider SDS Vukota Govedarica izjavio je medijima da su sve opcije otvorene, kao što su najave da će Adam Šukalo i Milanko Mihajilica preći u SDS. On je naveo i da ima drugih opcija, ali da ono što je sigurno jeste da neke manje stranke moraju ići u pravcu ukrupnjavanja.

–To je proces koji je pred nama – izjavio je ranije Govedarica.

EuroBlic