Delegacija Srpske, koju predvode ministri Petar Đokić i Zlatan Klokić, sastankom sa preduzetnicima iz Velenja, završila je posjetu jednoj od najrazvijenijih opština u Sloveniji.

Predstavljeno je poslovanje Grupacije “Gorenje”, preduzeća koja proizvode plastiku i Društva za razvoj ekoloških i energetskih projekata Ekoteks, koje već sarađuje sa Srpskom. Na pomolu su novi projekti sa preduzetnicima iz Slovenije.

posjeta vlade velenju (2)

Iskustva i izazovi velikih slovenačkih preduzetnika poput proizvođača bijele tehnike Gorenja predstavljeni su Delegaciji Vlade Republike Srpske.

Oko 60 odsto proizvodnje ostvaruje u Sloveniji, u Srbiji imaju tri tvornice, a pokrenut je pogon i u Češkoj. Gorenje posluje u svim državama bivše Јugoslavije, a prisutan je i u Republici Srspkoj.

Sve više je preduzetnika koji ulažu u industrijsku proizvodnju, a iskustva proizvođača plastike GAZA i VELPAS govore da garant uspješnog poslovanja je da menadžment opšte interese stavi iznad ličnih, ulaže u inovativne i smjele ideje i ostvaruje dobar izvoz.

Velenje sa oko 30 hiljada stanovnika jedna je od najrazvijenijih opština u Sloveniji. Uz Gorenje, zahvaljujući rudniku i Termoelektrani oko 90 odsto stanovništva je zaposleno. Opština Velenje nada se zajedničkoj saradnji sa Srspkom kroz realizaciju projekata iz EU fondova.

Uz najavu buduće saradnje sa opštinama u Srpskoj, dvodnevna posjeta završena je posjetom Muzeju rudarstva i Kuće minerala u Velenju.

RTRS