Okružni privredni sud u Bijeljini juče je donio rješenje o pokretanju stečaja u Bobar banci.

Ovo rješenje sud je donio na prijedlog Agencije za bankarstvo Republike Srpske, a za stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević iz Šamca, piše Glas Srpske.

Povjerioci imaju rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a na ročištu, koje je zakazano za 12. april biće raspravljano o svim prijavljenim potraživanjima.

U rješenju Okružnog privrednog suda Bijeljina, koje je objavljeno na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, navedeno je da da je likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović u izvještaju o sprovođenju postupka likvidacije u prvih šest mjeseci prošle godine konstatovao da je banka na polugodištu imala iskazan gubitak iz ranijih godina od 177.331 KM i ukupan negativan kapital – 124.464 KM.

Istakao je i da je naplata potraživanja ispod planiranih rezultata, a da blokada računa, koju je na njegov prijedlog vršila Agencija za bankarstvo, ne daje značajne rezultate, te je predložio podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, što je Agencija i prihvatila.

“Banka ima negativnu poziciju likvidnosti, jer joj je na kraju šestog mjeseca 2016. godine za izmirenje dospjelih obaveza nedostajalo 200.524 KM. Banka isplatu obaveza po redosledu prioriteta, koji su utvrđeni u skladu sa Zakonom o bankama RS, u ovom momentu vrši za treći isplatni red od ukupno devet isplatnih redova. Iz navedenih činjenica je vidljivo da račun banke trenutno nije blokiran, da banka nije likvidna, i da nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze, a takođe je vidljivo da su obaveze banke veće od njene imovine i da neće biti u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze“, navedeno je u rješenju.

Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije.

Šta će biti sa kreditima IRB-a?

Nakon pokretanja stečaja, bez odgovora je pitanje šta će biti sa kreditima, posebno onim stambenim koje je IRB plasirala preko Bobar banke.

Po zakonu, danom pokretanja stečaja, svi dospjevaju na naplatu. Iz IRB-a za RTRS kažu da još ne znaju kakvu će odluku donijeti imenovani stečajni upravnik.

U odgovoru, koji su nam poslali navode, da je “u skladu sa Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je regulisano pitanje preuzimanja kreditnog portfolia, IRB RS zahtijevala preuzimanje kreditnog portfolia od  Bobar banke koja je bila u postupku likvidacije”.

“Ali s obzirom da našim zahtjevima nije udovoljeno, IRB RS je pokrenula tužbu-parnični postupak protiv navedene banke. Okružni privredni sud u Bijeljini još nije zakazao ročište”, navodi se u saopštenju.

Novoimenovani stečajni upravnik Bobar banke Lazo Đurđević za RTRS je rekao da tek ulazi u cijeli predmet i da će konkretniji odgovor na ovo pitanje dati za 10-15 dana.

Izvor: RTRS/ capital.ba