Republika Srpska bilježi najbolji rezultat u industriji i izvozu, u posljednjih pet godina. Ostvaren je i najbolji bilans spoljno-trgovinske razmjene.

Rastu industrijske proizvodnje, najvažnijeg segmenta privrede, doprinijeli su posebno rodna godina i velike investicije.

Najveći rast Srpska bilježi u industrijskoj proizvodnji. Ona je u prošloj godini povećana 8,1 odsto u odnosu na 2015. godinu i tako stigla na nivo koji bi trebalo da obezbijedi osjetniji ekonomski zamah.

Republika Srpska zadržava svoj rast i u ovoj godini očekivani rast trebalo bi da bude i do 3 odsto – izjavio je predsjednik Srpske. Kaže da je ovakav rast među najvećim u regionu.

“Pobjegli smo iz sfere kad je samo administracija bila ta koja je činila kretanje domaćeg proizvoda ja kao predsjednik želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je u Republici Srpskoj u prošloj godini zaposleno 30 hiljada ljudi što govori o dinamici koju smo u okviru realne proizvodnje povećali”, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Najveći rast industrijske proizvodnje – 25,5 odsto je u oblasti proizvodnje električne energije, pare i klimatizacije. Prerađivačka industrija je porasla 3,5 odsto.

Najmanji napredak je u području vađenja ruda i kamena. Pozitivni pomaci primjetni su i u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske, a zahvaljujući nastavku bržeg rasta izvoza od uvoza došlo je do smanjenja deficita i povećanja pokrivenosti uvoza izvozom.

“To govori da je došlo do jednog dijela oporavka pojedinih grana unutar same privrede  došlo je do oporavka, generalno, privrede. Kad je u pitanju domaća proizvodnja, neophodno je da bi zabilježili još bolje rezultate, unaprijediti poslovni ambijent i dodatno rasteretiti privredu i nelikvidnost”, kaže portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Proizvodnja namještaja, električne energije i pokretanje termoelektrane u Stanarima – ključni su elementi ovakvih rezultata. Ekonomisti se nadaju da će se ovaj trend rasta industrije i izvoza nastaviti i u ovoj godini.

“Nadam se da će situacija i na tržištu Evropske unije koja je glavno tržište za plasman da će doći do rasta potrošnje i da će naši izvoznici imati povećanje svoje prodaje na tim tržištima”, smatra Saša Grabovcac iz Udruženja ekonomista “SWOT”.

Povećanjem domaćeg proizvoda Republika Srpska je smanjila i stopu zaduženosti i nije prešla kriterijum koji se smatra dozvoljenim. Bilježi se i rast zaposlenih u industriji od 1,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

RTRS