Predstavnici Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” predstavili su danas gradskom Savjetu za obrazovanje i zapošljavanje dva projekta za poboljšanje praktične nastave u srednjim školama i veću uključenost privrede u nastavu s ciljem povećanja zaposlenosti i zapošljivosti svršenih srednjoškolaca.
“Posredstvom Agencije `PREDA-PD` u posljednje tri godine srednje škole dobile su opremu vrijednu oko 300.000 KM, a pokrenuta je i inicijativa za uvođenje praktične nastave za četvorogodišnja zanimanja, a ne samo za zanate i za prvi i drugi razred srednje škole”, rekla je Milena Gnjatović-Simatović iz ove agencije.

Jedan od novih projekata “Praktična nastava na radnom mjestu”, vrijedan je 160.000 KM i finansira ga Vlada Švajcarske posredstvom programa “Prilika plus” Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

U okviru ovog projekta opremu za praktičnu nastavu dobiće Elektrotehnička, Mašinska i Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, te Mješovita srednja škola “Nikola Tesla” iz Kozarske Dubice.

Projektom je predviđen i fond od 26.500 KM za preduzeća koja budu učestvovala u praktičnoj nastavi srednjih škola iz elektro sektora, drvoprerade i poljoprivrede na način da se amortizuju troškovi izvođenja nastave, ali i troškovi učenika.

Drugi novi projekat je “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave”, koji se sprovodi u po dvije regije u tri zemlje – BiH, NJemačkoj i Italiji.

Ovaj projekat se u BiH, osim u Prijedoru, realizuje i u Goraždu, a finansira ga Evropska unija kroz program “Erazmus plus” i vrijedan je ukupno 460.000 evra.

“Usmjeren je ka jačanju dualnog sistema obrazovanja odnosno što većoj uključenosti privrede u školske sisteme, a sve ovo što godinama već radimo ima smisla jer sve više učenika ostaje da radi kod poslodavaca kod kojih je bilo na praksi, a poslodavci prate rad učenika i traže učenike koji su se pokazali kao dobri radnici”, rekla je Sanja Karanović iz Agencije “PREDA-PD”.

Direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor Mladen Dražić zahvalio se Agenciji “PREDA-PD” na svim projektima i donacijama za ovu školu, naglasivši da je sva donirana oprema za potrebe izvođenja praktične nastave u funkciji.

“Naši učenici su na taj način povećali svoju zapošljivost. Prvenstveno je to samozapošljavanje na vlastitim imanjima, budući da nemamo nekadašnje poljoprivredne kapacitete kod kojih bi se mogli zaposliti, ali imamo svijetao primjer prijedorske keksare koja uzima našu djecu na prasku, pomno prati njihov rad i po završetku školovanja ih zapošljava”, rekao je Dražić.

On je dodao da praktična nastava mora da se uvede u sva četiri razreda srednje škole kako bi djeca i radila i mogla biti praćena u kontinuitetu.

“Na narednoj sjednici Aktiva direktora srednjih škola Prijedor jedna od inicijativa biće i ta i biće upućena u proceduru donošenja novog zakona o srednjem obrazovanju”, najavio je Dražić.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora predložio je danas plan rada za 2017. godinu na koji bi do naredne sjednice, koja će biti održana idućeg mjeseca, svi članovi trebalo da dostave svoje mišljenje.