Vlasti Grada Zagreba dale su zeleno svjetlo za održavanje kontroverznog događaja, kojim se dovodi u pitanje službeni broj žrtava u fašističkom koncentracijskom logoru u Јasenovcu, piše BalkanInsajt.

Gradska uprava Zagreba pristala je da se održi tribina na kojoj će se govoriti o “manipulaciji” službenim brojem žrtava koje su ubijene tokom Drugog svjetskog rata u koncentracionom logoru Јasenovac, koji je vodio fašistički ustaški pokret.

Učesnici tribine, pripadnici desnice, govoriće takođe o tome je li Јasenovac zaista bio koncentracioni ili samo radni logor.

Zaposleni u dvorani gdje će se tribina održati, a koja je u vlasništvu grada, potvrdili su za BIRN da postoji saglasnost za tribinu “Јasenovac – lažni mit”, koju organizuje nevladina organizacija “Hrvatski klub”.

Kao panelisti, govoriće desničarski istoričar Јosip Јurčević, balistički stručnjak i publicista Zdenko Kuftinec i dva člana vrlo kontroverzne desničarske nevladine organizacije “Društvo za istraživanje trostrukog logora Јasenovac”, istoričar Stipo Pilić i novinar Igor Vukić.

Članovi ove organizacije tvrde da su ustaše u Јasenovcu vodili radni logor za neprijatelje njihovog režima, ali da su pravi logor smrti vodili komunisti, koji su do 1948. kao zarobljenike držali ustaše i domobrane, a potom, do 1951. godine, navodno i staljiniste. Nema dokumenata koji bi podržali tvrdnje ove nevladine organizacije.

Izvor: Indeks