Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. januar, obilježen je danas u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici polaganjem vijenaca na spomen-obilježju žrtvama logora Јasenovac i otvaranjem izložbe pod nazivom “Donja Gradina-od sela do memorijala”.

Na platou Spomen-područja Donja Gradina vijence su položili predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima i članovi Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu Darko Banjac rekao je danas da se nikada ne smije zaboraviti veliki teror i genocid nad srpskim narodom počinjen u Drugom svjetskom ratu.

“Na Vladi Republike Srpske i nama sada je da sve učinimo da, nakon 75 godina, bude izgrađen Memorijalni centar u Donjoj Gradini. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti da raspišemo tender i da se ovdje počne graditi kako bi sačuvali od zaborava najveći srpski grad pod zemljom”, rekao je Banjac.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Banjac je rekao da se uvijek mora isticati da su Srbi drugi narod po broju stradalih u logorima u Drugom svjetskom ratu, kao i da je cilj jasenovačkog logora bio plansko istrebljenje Srba.

“Meni je jako žao što je sad U Hrvatskoj i ovdje u Јasenovcu postavljena  tabla “Za dom spremni”. Mislim da Hrvatska ka članica EU mora da stavi prst na čelno, prihvati, prizna i sama sebi oprosti ono što je rađeno u to vrijeme”, rekao je Banjac.

jasenovac-gradina

Nakon toga, u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina otvorena je izložba pod nazivom “Donja Gradina-od sela do memorijala”, čiji je autor viši kustos Spomen-područja Dejan Motl.

“U Spomen-području Donja Gradina svake godine se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a ove godine otvorili smo izložbu kojom su na 19 panoa izložene fotografije i dokumenti koji prate istorijat sela Donja Gradina, sve do perioda zvaničnog otvaranja Spomen-područja 1988. godine”, rekao je novinarima Motl.

On je dodao da izložba predstavlja istorijat naselja Donja Gradina od najranijeg perioda, sa fokusom na period Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kada je Donja Gradina bila u sastavu logora Јasenovac.

“Donja Gradina je dokaz o karakteru jasenovačkog logora jer danas, kada imamo revizioniste koji pokušavaju da kažu da je Јasenovac bio radni logor, Donja Gradina dokazuje da je to bio logor smrti jer se ovdje nalazi 105 velikih masovnih grobnica”, naglasio je Motl.

On je dodao da izložba govori i o nemaru bivše države jer je proteklo mnogo godina dok se nije započelo sa uređenjem ovog prostora.

“Donja Gradina je kao memorijal otvorena 1988. godine, a njeno uređenje još uvijek nije završeno, ali u tom smislu u posljednjih nekoliko godina učinjeni su značajni koraci”, kaže Motl.

On je istakao da najstarija izložena fotografija prikazuje geografsku kartu iz 1572. godine, a da je najveći dio izloženih fotografija iz perioda NDH, odnosno Donje Gradine kao dijela logora Јasenovac.

Prikazane su i fotografije Donje Gradine nakon završetka Drugog svjetskog rata iz 1947. godine, nastale prilikom posjete bivšeg logoraša doktora Nikole Nikolića, koji je fotografisao ovo područje.

Izložba pod nazivom “Donja Gradina-od sela do memorijala” sadrži i fotografije istraživanja iz 1964. godine, te fotografije iz perioda uređenja spomen- područja.

Izložba će za posjetice biti otvorena do 20. aprila.

U zloglasnom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, od kojih 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je ubijeno i 20.000 djece.

Izvor: RTRS/SRNA