Napad bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na naziv Republika Srpska, odnosno njegova najavljena apelacija prema Ustavnom sudu BiH kojom se osporava ovaj naziv, mogao bi da predstavlja siguran početak kraja BiH jer se time narušava Dejtonski sporazum, smatra šef Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac.
“To je veoma loša poruka i politika koja je dominantna kod Izetbegovića, a svodi se na stalne napade na Republiku Srpsku i elemente koji su za nju značajni”, rekao je Srni Košarac, komentarišući najavu šefa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Muje Hadžiomerovića da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pred Ustavnim sudom BiH podnijeti apelaciju kojom osporava naziv Republika Srpska.

Košarac je istakao da Izetbegović “nema šta da komentariše naziv Republika Srpska” jer je u skladu sa Ustavom i predstavlja dejtonsku kategoriju.

“Bošnjački član Predsjedništva BiH još jednom izražava svoju frustraciju i to nije dobro za opšte prilike u BiH”, kaže Košarac.

On je naglasio da je Izetbegoviću prioritet političkog djelovanja napad na Srpsku i zaoštravanje odnosa sa Srbijom.

“Ukoliko Izetbegović podnese takvu apelaciju Ustavnom sudu BiH, pozivam da se svi okupimo u institucijama Republike Srpske, te da one donesu odgovarajuće odluke. Potpuno je vidljivo da je Izetbegovićeva politika takva da želi da ojača Ustavni sud BiH koji predstavlja oružje u njegovim rukama”, ističe Košarac.

On smatra da je posljedica “anemične politike takozvanog Saveza za promjene” u Sarajevu odnos SDA i Izetbegovića prema Republici Srpskoj.

“Politika dodvoravanja u Sarajevu ojačala je takve inicijative bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Potpuno je vidljivo da je današnja politika onih koji u Sarajevu učestvuju u vlasti da su im bliže institucije BiH, nego Republike Srpske”, rekao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH naveo je da su predstavnici Saveza za promjene na posljednjem sastanku lidera u Sarajevu trebalo da insistiraju da jedina tačka dnevnog reda bude pitanje stranaca u Ustavnom sudu BiH, te da mu se čini da o tome nije bilo ni riječi.

“Treba intenzivno raditi na aktivnostima donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi isključili strance. Definitivno je da je nekada OHR, a danas Ustavni sud BiH, u potpunosti sprovode zamisli političkih struktura bošnjačkog naroda”, istakao je Košarac.

SRNA