Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari”, koja će biti održana danas i sutra ima za cilj da promoviše turističke potencijale ove planine, a obuhvata sportska i gastro takmičenja uz bogat zabavni program.

Danas, prvog dana manifestacije, Klub ekstremnih sportova Albatros organizuje planinarski marš rutom Rajkovići-Kozarački kamen-Mrakovica, a Planinarsko-skijaško društvo Ljubijski rudar ski kup za osnovce i srednjoškolce, piše Srna

Centralni dio 11. privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari” biće sutra kada se očekuje prisustvo ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske Lejle Rešić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Rešićeva i Malešević će sa ostalim delegacijama položiti vijenac palim žrtvama u Memorijalnoj zoni spomenika na Mrakovici, najavljeno je iz resornih ministarstva.

Manifestaciji će sutra prisustvovati i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Dragana Ristić.

Tokom manifestacije planirana su sportska ekipna takmičenja gradova i opština u zabavnim igrama. Gastro takmičenja obuhvataju pripremanje kotlića i čorbi učenika ugostiteljskih škola, izviđačkih odreda i planinarskih društava, te pripremanje lovačkog kotlića.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, organizatori grad Prijedor, turističke organizacije grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica i Nacionalni park “Kozara”.

Organizaciju ove manifestacije je pomoglo i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara” tokom manifestacije koštaće jednu umjesto uobičajenih dvije KM, a svaka ulaznica učestvuje u tomboli koju su obezbijedili sponzori manifestacije.

Zbog povećanog interesovanja građana povećan je i broj autobusa koji će u nedjelju besplatno prevoziti učesnike i posjetioce na Mrakovicu iz više potkozarskih opština i gradova.

Sutra će iz Prijedora voziti deset autobusa sa polascima od 9.00 do 10.00 časova ispred dvorane Mladost, iz Banjaluke četiri u 8.00 časova sa stare autobuske stanice, iz Kozarske Dubice četiri u 9.00 časova ispred sportske dvorane i dva iz Gradiške u 8.00 časova ispred zgrade opštine.

Građani koji žele putovati na planinu neće plaćati prevoz, ali su dužni platiti ulaz u Nacionalni park Kozara. Povratak će putnici dogovarati sa prevoznikom i vozačima autobusa, saopštila je TO grada Banjaluka.